Een miljoen theezakjes naar het Witte Huis

Door Paul Verhaegh

20 april 2009

Een ingezonden brief aan het Financieele Dagblad.

Uw columniste, Kirsten Verdel, schrijft op badinerende toon over de deelnemers aan de tea parties die afgelopen week overal in de VS werden gehouden.

Zij negeert in haar stuk echter een aantal aantoonbare feiten. Allereerst richten deze protesten zich tegen de politiek van president Obama die denkt dat de VS door meer geld uit te geven en meer schulden te maken uit de problemen komt.

De betogers zijn gewone Amerikanen die vrezen dat hun kinderen daardoor met een immense overheidsschuld worden opgezadeld. Voorts ageren zij juist tegen het redden van de Wall Street bankiers en het falende management van grote bedrijven (autoindustrie) met overheidsgeld, zoals deze regering doet, in weerwil van de verkiezingsrhetoriek over 'change'.



Dat de neocons van de Republikeinse partij proberen deze protestbeweging over te nemen is voorspelbaar en je zou van politiek geschoolde columniste als Kirsten Verdel juist verwachten dat ze daar de vinger op legt.

Ook het feit dat de politie en de talloze veiligheidsdiensten in de VS met de dag repressiever worden tegen burgers die zich kritisch opstellen tegenover de federale overheid, zou een punt van zorg moeten zijn voor de democratisch geëngageerde columniste van het FD.

En wat president Obama betreft: hij zet in veel opzichten de politiek van zijn voorganger voort en de betogers van vorige week zijn daar terecht kritisch op.

Zoals de New Deal van president Roosevel indertijd een voortzetting was van het falende beleid van diens voorganger (en geen breuk daarmee zoals velen denken te weten) die de crisis van de jaren 30 heeft verdiept en verlengd, zo verlengt en verdiept de politiek van de huidige president de huidige recessie. Daar gingen de Tea parties over.

Paul Verhaegh,

Eindhoven

Hier de column van Kirsten Verdel

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl