Übermensch

Door Bart Croughs

22 juli 2002

In het redactioneel commentaar maakte Intermediair zich onlangs, in navolging van Francis Fukuyama, zorgen over het ontstaan van een nieuwe klassemaatschappij als gevolg van de biotechnologische revolutie.

Niet iedereen zal toegang hebben tot toekomstige technieken om de intelligentie van het kroost te verhogen, vreest Intermediair. "Als we toestaan dat ouders de intelligentie van hun kinderen opkrikken, hebben we straks een generatie kinderen die objectief intelligenter is dan gemiddeld. Zo creëren we vrijwillig onze eigen übermensjes".

Een merkwaardige angst, aangezien er ook nu al een generatie kinderen is die objectief intelligenter is dan gemiddeld. Die intelligente kinderen maken een betere kans door te stromen naar VWO en universiteit, en daarna naar goed betaalde banen; hun domme klasgenootjes stromen eerder door naar VMBO, en daarna naar matig betaalde banen en uitkeringen.

De intellectuelen die zich zorgen maken over een dergelijke tweedeling tussen slimmen en dommen, zouden de komst van de übermensch niet moeten bestrijden, maar juist toe moeten juichen. Het is waar dat nieuwe technologieen in het begin vaak duur zijn en alleen toegankelijk voor een rijke elite, maar het is ook waar dat nieuwe technologieen na verloop van tijd meestal goedkoper worden, en uiteindelijk toegankelijk worden voor alle lagen van de bevolking. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis wenkt nu het perspectief van een maatschappij waarin iedereen intelligent is, en waarin het bestaan van een onderklasse van dommen definitief tot het verleden behoort.

De pogingen van de afgelopen decennia om door omgevingsmanipulatie intelligentieverschillen op te heffen, hebben niet veel opgeleverd. Omdat intelligentieverschillen grotendeels genetisch bepaald zijn – volgens een recent bericht in de Volkskrant liggen de laatste schattingen op 80-90 % - biedt eugenetica meer hoop op succes. Waar progressieve methoden gefaald hebben, zou een uiterst foute, extreem-rechtse methode wel eens kunnen slagen. Intellectuelen die het ernst is met hun gelijkheidsidealen doen er dus goed aan hun weerzin tegen genetische manipulatie los te laten. Het zal even slikken zijn, maar je moet wat over hebben voor je idealen.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl