Mythes over mannen en vrouwen

Door Tijn van Ewijk

9 maart 2009

De overheid, vakbonden, en de Opzij zeuren over de slechte positie van vrouwen als het gaat om carriƫre, zorgtaken en salariƫring. Is dat terecht? Tijn van Ewijk geeft wat tegengas.

We 'weten' veel... veel daarvan is onzin... Laten we eens een paar fabels over mannen onder de loep nemen:

Mannen verdienen meer dan vrouwen voor hetzelfde werk
Een tijdje terug kondigde minister Plassterk vol bombarie aan dat vanaf nu vrouwen op zijn ministerie hetzelfde zouden verdienen als mannen. Dat is een jaar geleden, heeft iemand er sindsdien nog wat van gehoord? Publicitair een sterke kreet, tenslotte verdienen mannen 10% meer dan vrouwen op het ministerie van onderwijs en nog in dezelfde functieschaal ook.

Maar als je dan de cijfers onder de loep neemt komen een aantal zaken naar voren: Mannen werken meer. Vrouwen hebben namelijk vaker een parttime baan, en je verdient nu eenmaal minder als je 32 uur werkt. Mannen werken langer door. Dat wil zeggen mannen gaan later met pensioen. En als je 63 bent, verdien je meer, ookal heb je dezelfde functie als iemand van 32. Mannen werken gemiddeld 5 jaar langer door, en verdienen dus gemiddeld meer.

Als je corrigeert voor deze twee factoren, dan blijft er een verschil van beloning van ongeveer 1% over, nog steeds in het voordeel van de mannen. Maar dat is ongeveer het verschil in ziekteverzuim (zwangerschapsverlof niet meegerekend) want vrouwen zijn vaker ziek.

Het is ook een onzinnige gedachte te denken dat vrouwen voor minder geld meer werk doen, omdat we nu eenmaal in een markteconomie leven. En als vrouwen productiever zijn, tegen lagere kosten dan mannen, dan neemt geen enkele werkgever nog een man aan.

Er zitten te weinig vrouwen in de ‘TOP’
Dat er weinig vrouwen in de top zitten is waar, 85% van de topmanagers, leden van raden van bestuur en andere bobo’s zijn mannen. Nu is de grap dat we altijd omhoog kijken bij het evalueren van onze positie. Als we naar beneden kijken, dan blijkt dat 95% van de daklozen ook mannen zijn. Ik pleit hier niet voor meer vrouwen in de goot, maar gelijkheid zou dat wel vereisen.
Wat is de oorzaak van dit rare fenomeen? Meer mannen zijn erg succesvol, maar ook meer mannen zijn erg onsuccesvol.

De natuur experimenteert meer met mannen dan met vrouwen. In statistische termen, mannen hebben een plattere normale verdeling. Het verschil tussen de langste en de kleinste is bij mannen groter dan bij vrouwen. Het verschil tussen de intelligentste en de domste ook. Simpel gezegd, onder de zeer intelligente mensen tref je meer mannen aan, maar onder de domste mensen ook. Mannen en vrouwen zijn gemiddeld even intelligent (al scoren mannen iets hoger op IQ testen, maar daar gaan we even niet op in).

Maar als je beide populaties op intelligentie over elkaar legt, dan heb je rond het gemiddelde meer vrouwen en bij de extremen meer mannen. Omdat de top van het bedrijfsleven bestaat uit de top van de intelligente mensen, zitten er gewoon meer mannen in die top. Net zoals de bodem van de samenleving bestaat uit de domste mensen. Daar zitten ook meer mannen.

Dan is er nog een motivatiecomponent. 80% van de mensen die meer werken dan 50 uur per week… je raadt het al, zijn mannen. En een carrière maak je niet parttime.

Mannen doen te weinig in het huishouden
Om de 6 maanden ongeveer wordt er weer eens een onderzoek gepubliceerd dat laat zien dat mannen nog steeds stukken minder in het huishouden. Mannen voelen zich hier schuldig over en vrouwen hebben een gegronde reden om te klagen. Maar als je wat beter naar die onderzoeken krijgt, snap je het beeld dat eruit naar voren komt. Er wordt gevraagd wie de was doet, de strijk, wie er kookt en stofzuigt… zeg maar de traditionele vrouwelijke taken.

Nooit vraagt men wie het tuinhek heeft geschilderd, de babykamer gestoffeerd, met de Ikea kast geworsteld heeft of de koffers sjouwt op vakantie. Omdat de focus van dergelijke onderzoeken op typisch huishoudelijke taken ligt, terwijl de eenmalige huishoudelijke projecten niet in beeld komen krijg je een vertekend beeld want het repareren van de kraan, ophangen van een schilderij, maaien van het gras en het gezin naar oma rijden tellen niet mee.

Volgens een Amerikaans onderzoek hebben mannen per week maar liefst 4.5 uur minder vrije tijd… Dat zou het criterium moeten zijn… Binnenkort dus in de Telegraaf: Vrouwen werken te weinig…

Dit artikel verscheen eerder op de website van Masterflirt

Gerelateerde links:
- Rijk worden? Neem vrouwen in dienst!
- Bart Croughs: Waarom mannen heersen.
- Bart Croughs: Indirecte discriminatie.
- Bart Croughs: Zorgende mannen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl