Vrouwen bij de SGP

Door Redactie

18 juli 2002

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is een partij met principes. Een van die principes is dat een vrouw niet op de SGP-verkiezingslijst mag voorkomen. Bovendien kunnen vrouwen alleen buitengewoon lid zijn. En dat is al jaren tegen het zere been van niet alleen feministen maar vrijwel iedereen in politiek Den Haag.

www.nu.nl meldt dat het emancipatie-instituut Clara Wichmann op zoek is naar een "strijdbare vrouw" die lid wil worden van de SGP en vervolgens bereid is een proces tegen deze politieke partij te voeren.

Toch is het vreemd dat over de handelswijze van de SGP wordt geklaagd. Immers, het staat vrouwen volledig vrij een nieuwe staatkundig gereformeerde partij op te richten volgens hun eigen ideeën en wensen. Vrouwen beschikken in Nederland, in tegenstelling tot veel van hun zusters in het buitenland, over gelijke rechten (als we de privileges even buiten beschouwing laten). De partij zou bijvoorbeeld SGGP kunnen gaan heten - de Staatkundig Gereformeerde & Gefeminiseerde Partij. Indien gewenst zouden zij dan mannen kunnen weren van belangrijke posities. De reden dat de vrouwen niet tot die actie overgaan is waarschijnlijk omdat zo'n partij de kans maakt bepaald niet succesvol te zijn. Via de rechter anderen dwingen plaats te maken voor vrouwen vereist uiteraard veel minder inspanning. De vrijheid van vrouwen verwordt zo tot de onvrijheid van anderen om naar eigen keuze wel of niet met vrouwen om te gaan. Gedwongen associatie dus.

Overigens vraag je je af of het Clara Wichmann instituut ook te hoop loopt tegen de discriminatie van mannen met kinderen in de creches van het Ministerie van Landbouw. Of tegen vrouwencafés? Zou het kunnen dat ze zich misschien meer richten op gelijke resultaten (via privileges) dan op gelijke rechten? Met als excuus de achterstandspositie van vrouwen die daarmee dus positief gediscrimineerd mogen (of moeten) worden. Bart Croughs schreef er eerder een column over.

Gerelateerde externe pagina's:
Tiger Woods akkoord met vrouwonvriendelijk gedrag golfclubs


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl