Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?

Door Murray Rothbard Instituut

15 december 2008

De Nederlandse vertaling is nu verkrijgbaar. Cruciale inzichten voor onze samenleving.

Na enkele jaren van relatieve kalmte is het spook van de inflatie, crisis en recessie terug opgedoken. Geconfronteerd met de stijgende prijzen en onrustige beurzen, kunnen commentatoren slechts teruggrijpen naar schijnverklaringen. Opiniemakers beginnen op hun beurt steeds harder te roepen om overheidsmaatregelen die de koopkracht moeten 'redden'. Men lijkt te denken dat inflatie een kwelling is die zonder reden onze economie treft - een natuurramp zoals een overstroming of een aardbeving, waarop de overheid gepast moet reageren.

Wat Prof. Murray Rothbard echter zag, was dat alles wat 'de overheid met ons geld heeft gedaan' doorheen de geschiedenis steeds inflatie en instabiliteit heeft veroorzaakt. In de zeer toegankelijke klassieker 'What has government done to our money?' vangt Rothbard aan met een haarfijne analyse van het fenomeen "geld". Wat is geld? Waar komt het vandaan? Hij zet uiteen hoe geld in een vrije economie functioneert, hoe geld ontstaat uit ruilhandel, hoe private munten kunnen bestaan, en wat de rol is van banken. Rothbard bespreekt stap voor stap op welke manieren een overheid dat geld kan manipuleren, en wat daarvan de gevolgen zijn.

Zijn uiteenzetting is bijzonder helder en doorweven met historische voorbeelden. Hij sluit het boek af met een brok recente monetaire geschiedenis. Hoe de goudstandaard uit de negentiende eeuw geleidelijk afgeschaft werd ten voordele van een louter papieren systeem, en hoe politici sindsdien met allerlei oplapwerk (Bretton-Woods, de "Smithsonian Agreement", enz.) proberen om een inherent onstabiel monetair en financieel systeem in stand te houden. Onweerlegbaar wordt aangetoond dat overheidsinterventie juist die problemen veroorzaakt die het probeert op te lossen.

Als geen ander slaagt dit werk er in om de schijnbaar complexe fenomenen 'geld' en 'inflatie' voor iedereen begrijpelijk te maken, en geschiedenis, theorie en praktijk met elkaar te verbinden. De bijzonder harde en onaangename gevolgen van een slecht monetair beleid worden met de dag meer voelbaar, en nu iedereen in het duister lijkt te tasten is de analyse van Rothbard meer nodig dan ooit.

Met het vertalen en publiceren van "What Has Government Done To Our Money?" wil het Murray Rothbard Instituut dit essentiële werkje beschikbaar maken voor een breed publiek in het Nederlandse taalgebied. Met slechts een goede 120 bladzijden is het trouwens niet alleen qua stijl, maar ook qua omvang zeer toegankelijk. Het boekje kost 9,95 euro en zal midden december beschikbaar zijn bij Standaard boekhandel.

De pdf-versie komt binnenkort beschikbaar.

Bestellen kan hier bij Bol.com. Voor slechts 9,95 euro.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl