Houdt Georgië en de Oekraïne uit de NAVO!

Door Redactie

15 september 2008

Als Georgië lid van de NAVO was geweest, dan zou vorige maand de Derde Wereldoorlog uitgebroken zijn.

Het aangename aan relatief onervaren politici is dat ze soms dingen zeggen die ze eigenlijk niet hardop mogen zeggen. 

Sarah Palin werd in haar eerste grote tv-interview als kandidate voor het vice-presidentsschap gevraagd of Oekraïne en Georgië lid zouden moeten worden van de NAVO. Zowel de Democraten als Republikeinen zien zo'n lidmaatschap wel zitten, maar ze hebben het liever niet hardop over de consequenties die zo'n lidmaatschap zou hebben. Palin deed dat per ongeluk wel.

Elsevier schrijft:

De running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, Sarah Palin, staat achter het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne en Georgië. Ze vindt dat de NAVO niet moet vrezen ten oorlog te trekken tegen Rusland, wanneer dat land een bondgenoot aanvalt.

Sarah Palin op oorlogspad
Dat zegt Palin in haar eerste nationale televisie-interview met ABC. 'Ik bedoel,' verklaarde Palin, 'dat is de overeenkomst als je een NAVO-bondgenoot bent.' 
En zo is het maar net. 

Maar vorige maand viel Georgië de afvallige deelrepubliek Zuid-Ossetië binnen waarop Rusland op haar beurt de Russisch gezinde burgers in Zuid-Ossetië te hulp schoot. Als Georgië vorige maand al lid was geweest van de NAVO, dan had Rusland dus feitelijk een NAVO-lid aangevallen en zouden alle NAVO-leden Georgie te hulp hebben moeten schieten. Er zou dus alle kans op een oorlog tussen Amerika (en Nederland) en Rusland zijn geweest.


Ten overvloede, zowel Rusland als Amerika hebben nucleaire wapens. Het is verschrikkelijk zelfs maar te denken over hoe zo'n oorlog zou uitpakken, hoeveel volstrekt onschuldige slachtoffers er zouden vallen en hoeveel schade er veroorzaakt zou worden.

En waarom? Omdat een of andere democratische despoot als de president van Georgië zijn eigen staatsburgers wil aanvallen? Omdat Democraten en Republikeinen het wel stoer vinden om Rusland uit te dagen? Omdat allerlei partijen belang hebben bij oorlog?

Wat zeker is, is dat terwijl allerlei partijen op de een of andere manier zullen profiteren van zo'n oorlog honderden miljoenen andere onschuldige mensen er het slachtoffer van zullen worden. Nederlanders of Amerikanen hebben geen problemen met Russen of met Georgiërs. Het zijn de regeringen, de politici van die landen die elkaar lopen uit te dagen, en het zijn de vreedzame burgers die er in de vorm van bloed en geld voor zullen betalen. 

Koen Swinkels

Gerelateerde links:
- Wat gedijt en wat sterft tijdens oorlog
- Mises over oorlog
- Gewonde soldaten over oorlog

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl