Oproepen tot moord: mag dat?

Door Ingezonden

3 september 2008

Het Meldpunt Discriminatie Internet stelt dat een zogenaamde reaguurder op website GeenStijl strafbaar is omdat deze oproept Iran plat te bombarderen.

Nu is het niet helemaal duidelijk wat dit geval met discriminatie te maken heeft, maar de redenering is interessant. GeenStijl schrijft:

[...] Zo ontvingen wij vanochtend het verzoek een reactie te verwijderen op SpitsNieuws inzake het bericht dat Israël een aanval op Iran zou overwegen. Reaguurder Grote Haas ontlokte dit de nu volgende reactie: "Platgooien die handel en gauw!" Oké subtiel is anders, maar onvoldoende om onze Joris van WOW af te halen. Dus stuurden wij een mailtje terug met het verzoek om nu eens uit te leggen wat hier zo discriminerend aan is. 

Zojuist ontvingen wij antwoord: "Intern hebben wij ook discussie gehad over deze uiting. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat die wat ons betreft toch strafbaar is. Het oproepen tot het platgooien van een land behelst ook een oproep tot gewelddadig handelen jegens de inwoners van het land, in dit geval de Iraniërs. Je kunt een land immers niet platgooien zonder de bevolking te treffen. Dergelijke oproepen zijn strafbaar gesteld in art.137d Sr." 

Dank u wel MDI, weer wat geleerd. Toch hebben wij besloten bovenstaande uiting niet te verwijderen. Natuurlijk kent de vrijheid van meningsuiting ook grenzen, maar het gaat te ver dit te scharen onder discriminatie. Sterker nog: dit zouden wij graag voorgelegd zien aan een rechter. Mochten wij in het ongelijk worden gesteld, dan wensen wij het MDI veel succes met de vervolging van presidentskandidaat John McCain.
Als het oproepen tot het platbombarderen van een land inderdaad strafbaar is, dan zou dit inderdaad ook moeten gelden voor politici als McCain, Obama, en ook vele Nederlandse politici. Het verschil is: de reaguurder op GeenStijl heeft geen enkele macht om zelf zijn oproep uit te voeren. Politici hebben die macht wel en maken er ook met grote regelmaat daadwerkelijk gebruik van. Gek genoeg worden zij zelfs daarvoor vrijwel nooit vervolgd.

Gerelateerde links:
- John McCain oorlog in Irak ging om olie
- John McCain hoopt dat sigaretten Iraniërs doden
- Oorlog met Iran onvermijdelijk?
- Libertarisch manifest

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl