Mag het een onsje minder zijn?

Door Redactie

1 juli 2002

De Amerikaanse lowbudget vliegmaatschappij Southwest probeert op de kleintjes te letten om zo lage prijzen te rekenen aan haar klanten. Sommigen van de klanten zijn echter bepaald geen kleintjes maar echte reuzen, zowel qua breedte als diepte. En wat dan?

Zo waren er 2 dikke zwarte dames die een ticket wilden kopen maar waarvan na een eerste aanblik al duidelijk was dat ze met geen mogelijkheid in een normale vliegtuigstoel zouden passen. Dus wilde Southwest ze voor de dubbele prijs aanslaan. Maar de dames pikten dat niet en klaagden over discriminatie. Enigzins analoog aan Scrabble zouden de dames zich kunnen beroepen op 3 maal "discriminatiewaarde".

De Amerikaanse Libertarische Partij gaf hierover het volgende persbericht uit op 21 Juni jongstleden.

Libertariers verdedigen Southwest Airlines' beleid om 'jumbo' klanten te laten betalen voor 2 stoelen.

Washington, DC - De American Obesity Association dient zijn aanklacht in te trekken tegen het beleid van Southwest Airlines dat passagiers met overgewicht een extra stoel rekent. Het strookt namelijk niet met het gezonde verstand, zo stellen Libertariers.

"Deze aanklacht is zo waanzinnig dat we moeite hebben om er grip op te krijgen," zei Steve Dasbach, van de Libertarische Partij. "Waarom zou een bedrijf niet in staat mogen zijn om klanten meer geld te vragen wanneer ze meer gebruiken van een bepaald produkt?"

Southwest Airlines kwam woensdag onder vuur vanwege haar beleid dat "jumbo" vliegers aanslaat voor 2 stoelen. De American Obesity Association zei namelijk dat het een aanklacht zou indienen - of zelfs het Congress zou kunnen vragen dit 2-ticket beleid te verbieden. De vliegtuigmaatschappij zegt dat het een 20 jaar oud beleid is gaan bekrachtigen vanwege klachten over dikke passagiers die zich in een stoel persen en zo de boel "oncomfortabel" maken voor andere passagiers..

Wat is de logica achter de aanvechting van het beleid van Southwest? Het is niet hun fout dat ze dik zijn.

Miriam Berg, president van the Council on Size & Weight Discrimination, stelde, "Als een persoon meer ruimte inneemt dan één zetel, dan is dat geen probleem van de persoon maar van de zetel."

"In plaats dat ze de realiteit erkennen dat dikke mensen meer ruimte innemen proberen deze klanten een bedrijf te dwingen ze iets gratis te geven," zei Dasbach.
"Het goede nieuws is dat 2 soortgelijke rechtzaken tegen Southwest Airlines - een in 1990 en een in 2000 - in het voordeel van de maatschappij uitvielen. Het slechte nieuws is dat, wanneer het Congres er z'n gewicht achter zet, alles kan gebeuren.

"Bijvoorbeeld, de 'Americans with Disabilities Act' definieert overgewicht in sommige gevallen als een handicap, maar tot op heden is de wet niet gebruikt om vliegmaatschappijen te dwingen een extra stoel te bieden. Echter, advocaten die zijn gespecialiseerd in handicaps, zijn nu geinspireerd door de controverse rondom Southwest Airlines en proberen het Congres al te overtuigen dit om te draaien."

Maar als het Congres vliegmaatschappijen kan verbieden dikke mensen aan te slaan voor 2 stoelen, zo vragen Libertariers zich af, wat is dan het volgende?

* Moeten restaurants gedwongen worden "super-porties" voedsel te bieden aan dikke mensen tegen de normale prijs?

* Moeten bars verboden worden klanten een tweede, derde en vierde drankje te rekenen als die beweren dat "het niet hun fout is" dat ze niet kunnen stoppen met drinken?

* Moet een herenmodezaak verboden worden een basketballspeler van over de 2 meter meer te vragen voor een pak dan een gemiddelde man?

* Moet het illegaal worden dat een aannemer meer vraagt aan grote families omdat ze een groter huis nodig hebben?

"Het gezonde verstand zegt dat bedrijven geen one-size-fits-all prijsbeleid kunnen hebben," zei Dasbach. "Maar ja, sinds wanneer heeft het gezonde verstand de overheid weerhouden zijn macht te gebruiken?"


Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl