Jongste Friedman-telg wil anarcho-kapitalistisch Utopia bouwen

Door Vincent de Roeck

17 augustus 2008

Dat is pas pro-actief zijn!

Vergeet Somalië of New Hampshire! Anarcho-kapitalisten hebben immers een nieuwsoortig nirvana gevonden, en niemand minder dan Mark Twain wordt aangegrepen om de idee achter dit libertarisch nirvana te rechtvaardigen. Volgens de overlevering raadde Mark Twain iedereen in de jaren 1800 immers aan om land te kopen “omdat ze met de productie ervan gestopt zijn”. 

[O]mdat al het beschikbare land in de wereld eigendom is van staten, beschouwt Friedman de oceanen en internationale wateren als laatste échte opties om nieuwe “gemeenschappen” te stichten.
Deze week kreeg ik via mijn internationale contacten een link doorgestuurd naar de website van het “Seasteading Institute”, het nieuwste project van Patri Friedman, de zoon van de anarchistische veelschrijver David Friedman en de kleinzoon van de Nobelprijswinnende monetarist Milton Friedman.

Dit instituut werd begin deze maand boven het doopvont gehouden en draagt “Production Resuming” (met een knipoog dus naar het eerdere citaat van Mark Twain) als slogan. 

Ook geld is geen probleem: het instituut beschikt nu al over een budget van miljoenen dollars’s, o.a. dankzij de gulle gift van Peter Thiel, de oprichter van PayPal en ook zelf een radicale libertariër, die met zijn 500,000 USD de grootste individuele donor van het project zou zijn. Patri Friedman werkte naar eigen zeggen al jaren aan dit “seasteading”-idee en wil het project binnen twee jaar al helemaal operationeel hebben.


Peter Thiel

Patri Friedman’s “Seasteading Institute” wil in de baai van San Francisco, en later ook elders, kunstmatige eilanden aanleggen, of andere structuren (platformen, waterforten, …) die geschikt zijn voor permanente bewoning en autonoom van het vasteland kunnen opereren. 

Deze autonome oceaangemeenschappen, het dichtste bij zowel Waterworld-toestanden als het anarcho-walhalla dat we kennelijk kunnen komen, moeten volgens Friedman en zijn kompaan Wayne Gramlich nadien ook fungeren als proefbuizen voor sociale, politieke en juridische experimenten.

Net als zijn vader is Patri Friedman gefascineerd door het anarcho-kapitalisme, maar net als andere jongeren heeft Patri niet het geduld van zijn vader en wil hij de anarcho-samenleving nog in zijn leven verwezenlijkt zien. En omdat al het beschikbare land in de wereld eigendom is van staten, beschouwt Friedman de oceanen en internationale wateren als laatste échte opties om nieuwe “gemeenschappen” te stichten. 

Of dit allemaal in orde is met het internationaal recht weet ik niet, maar het project op zich verdient alvast mijn onvoorwaardelijke steun. En ook als postume hulde aan Robert Nozick, de auteur van “Anarchy, State and Utopia”, kan dit project zeker tellen.Vincent De Roeck is beheerder van Libertarian.be, ondervoorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond en secretaris van de Mises Youth Club.

Gerelateerde links:
- Organisatie wil nieuwe maatschappij stichten op de oceaan
- Begin je eigen land!
- Secession.net
- Vrijheid in Kleine Staten: Secessie
- Secessie.nu, een Vlaamse website die de afscheiding van Vlaanderen bepleit
- Over Centralisering en Afscheiding
- Hans-Hermann Hoppe over Oorlog, Terrorisme en de Wereldstaat
- Walter Block: De oorlog van St. Abraham en het huidige buitenlandse beleid

 

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl