Linkse geweldloosheid

Door Redactie

30 juni 2002

De actiecampagne Koen zet zich in voor sluiting van het Biomedical Primate Research Center. Zij doen dat naar eigen zeggen geweldloos maar hanteren daar opvallend genoeg een ietwat ruime definitie.

Volgens hun eigen site heeft men in mei 2002 al twee telefoonkabels van het BPRC doorgeknipt met de bedoeling om het gehele BPRC telefoonverkeer plat te leggen. In de nacht van 26 juni 2002 werd ook weer "geweldloos" actie gevoerd in diverse steden bij filialen van ABN-AMRO (de huisbankier van BPRC). Pinautomaten zijn volgespoten met verf en purschuim, een ruit ging aan diggelen en er zijn leuzen gekalkt. Hoe zouden de actievoerders reageren als hun bezittingen "volledig geweldloos" vernietigd werden? Waarschijnlijk zouden ze reageren met fysiek geweld. Met zulke geweldlozen heb je geen gewelddadigen meer nodig. Het is jammer dat onze verzorgingsstaat mensen in staat stelt fulltime activist te worden en zo werkende burgers hun eigen terreur laat financieren.

Op de website van het Dieren Bevrijdings Front (DBF) staat een buitengewoon indrukwekkende lijst van terroristische acties zoals die in de afgelopen jaren zijn gevoerd in Nederland. Zouden deze mensen democratisch zijn? Of zijn ze alleen democratisch als het resultaat naar hun wens is? Opeens wordt de moord op Fortuyn van Volkert van der G. iets minder raadselachtig.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl