'Regering blundert met uitspraak over Karadzic'

Door Ingezonden

3 augustus 2008

Gerard Spong over de hypocrisie van de overheid.


Volgens een persverklaring van de regering is de arrestatie een bevestiging dat elke crimineel zich uiteindelijk voor justitie zal moeten verantwoorden.

[Met] de uiterst dubieuze Pikmeer-doctrine wordt al decennialang voorkomen dat misdrijven gepleegd door overheidsorganen berecht kunnen worden.
Als er één moet weten dat [de] stelling [dat elke crimineel zich uiteindelijk voor justitie zal moeten verantwoorden] onjuist is, dan moet dat toch de regering zijn. De misdrijven van het Nederlandse leger tijdens de politionele acties in Indonesië zijn onvergolden gebleven en geen rechter is daar ooit aan te pas gekomen. Misdrijven die door opsporingsambtenaren in hun tunnelvisie zijn gemaakt, worden met de mantel der juridische liefde bedekt. En als justitie toch wordt ingeschakeld, doet die haar best de betrokkenen de dans te laten ontspringen.

Corruptie- en omkooppraktijken van hoogwaardigheidsbekleders worden stelselmatig niet strafrechtelijk vervolgd. En met de uiterst dubieuze Pikmeer-doctrine wordt al decennialang voorkomen dat misdrijven gepleegd door overheidsorganen berecht kunnen worden, zogenaamd met het lekke argument dat overheden noch hun ambtenaren strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor gedragingen die een overheidstaak betreffen.

Voor een gastland van het Joegoslavië-tribunaal is het een beschamende vertoning. We houden het maar op een zomerzotheid.

Gerard Spong

Dit fragment komt uit een artikel dat eerder op de website van het AD verscheen.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl