Café 't Overvlietje paft dapper door

Door Redactie

15 juli 2008

Een Amsterdams café verzet zich tegen het rookverbod als ware het het dorpje van Asterix en Obelix dat zich verzet tegen de Romeinse overheersing.

Het totalitaire karakter van het rookverbod (en overigens ook van vele andere overheidswetten) komt goed tot uiting in deze videoreportage van Parool TV. Een Amsterdams café verzet zich tegen het rookverbod en gaat lekker door met paffen.

De eigenaren zijn stevige rokers en veel van hun klanten ook. Enkele niet-rokende bezoekers hebben er geen probleem mee. Toch moet iedereen daar wijken voor die paar cafégasten die niet roken en er bezwaar tegen zouden kunnen maken. Niet-rokers die met alle gemak ergens anders heen kunnen om uit de rook te blijven.


De eigenaresse: "Ik laat mijn sigaretje niet afpakken. Ik betaal hier toch de huur. In mijn eigen huis betaal ik ook de huur. Dan bepaal ik toch wie er binnenkomt en wat er daar gebeurt: Alles rookt hier. En de paar klanten die hier komen die niet roken die blijven niet voor het roken weg".

Een vrouwelijke cafébezoeker: "Ik heb mij hele leven nog nooit gerookt. Ik heb er nooit geen last van. Als als je dat niet wilt dan blijf je gewoon thuis vind ik."

Bij Ons Cafeetje in Leiden mag ook doorgerookt worden.In een democratie kan de meerderheid tirannieker zijn dan een monarch. De meerderheid is zelfs zo intolerant dat wanneer iedereen in een café wil roken dat toch niet mag.


Gerelateerde links:
- René van Wissen: Verboden te roken?
- Simon Rozendaal: Weet minister Klink wel dat meeroken gezond is?
- Henry Sturman: Meeroken: De leugens van de Gezondheidsraad

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl