Libertarisme in dagblad Trouw

Door Ingezonden

18 juli 2008

Trouw interviewde Toine Manders, voorzitter van de Libertarische Partij. Hieronder enkele fragmenten.


’Nederland behoort tot de tien meest vrije landen van de wereld. Maar dat zegt meer over de situatie elders: in 150 landen is het nóg erger. Als je ziek bent, voel je je niet beter omdat negen anderen nog zieker zijn. Je wilt gezónd zijn.”

Toine Manders, jurist en ondernemer, ziet geen enkele reden om de overheid dankbaar te zijn voor Nederlands plekje onder de zon, integendeel. Hij heeft een grondige hekel aan de overheid. „Ze functioneert door middel van dwang en dreiging met geweld. Ze stalkt je het hele jaar door met controles en wil daar dan voor worden betaald door belastingen te heffen. En met die belastingen doet ze vervolgens nutteloze en contraproductieve dingen.” [...]

Zou de overheid [alle belastingen] rechtstreeks bij de burger heffen, dan zou je een gigantische belastingopstand krijgen.
Volgens Manders misbruikt de overheid de ondernemer als ’onvrijwillige en onbezoldigde belastingambtenaar’. „Er zijn zo’n 150 verschillende belastingen in Nederland en de ondernemer moet ze bijna allemaal incasseren en afdragen. Volgens mij verklaart dat mede waarom vele Nederlanders al die belastingen nog pikken. Onlangs bleek dat mensen zich nog het meest ergeren aan de gemeentelijke heffingen, terwijl die in verhouding tot vele andere belastingen niet zoveel voorstellen. Waarom is dat? Omdat de mensen die zélf moeten betalen. De gemiddelde Nederlander geeft de helft van zijn inkomen uit aan belastingen. Zou de overheid alles rechtstreeks bij de burger heffen, dan zou je een gigantische belastingopstand krijgen.” 

Dat zo’n opstand uitblijft, komt volgens Manders ook omdat de overheid mensen al van jongs af aan inprent dat belasting heffen nuttig is en dat er gezag moet zijn. [...]

In de negentiende eeuw [..] werd de overheid behoorlijk teruggedrongen. Het logische gevolg was industrialisering en economische groei.
Het kabinet en de Tweede Kamer breken zich het hoofd over rekeningrijden, brandstofaccijnzen en het verbeteren van de sociale zekerheid. Maar dat de overheid met belastinggeld nuttige dingen kan doen, wil er bij Manders niet in. „De klassieke liberalen wilden dat de overheid zich beperkte tot het leger, de politie en de rechtspraak. In de negentiende eeuw wisten ze af te rekenen met vele erfenissen van het feodalisme – het lijfeigenschap, het zwoegen, de hoge kindersterfte – en werd de overheid behoorlijk teruggedrongen. Het logische gevolg was industrialisering en economische groei. Dus wat staat ons nu te doen? Het antwoord is verbluffend simpel: dereguleren, privatiseren, belasting verlagen.”

„Wegen en ziekenhuizen bouwen en armoede bestrijden kun je veel beter doen via concurrentie en de vrije markt. Daar ben je succesvol door uit te zoeken wat de klant wil, en ’m dat te geven. Wie zichzelf niet verbetert gaat ten onder, en het voordeel van de noodzakelijke efficiëntie die je bereikt komt bij de consument terecht in de vorm van prijsverlagingen. Daar worden vooral de armen beter van.”

Qua vrijheid behoort Dubai tot de toplanden. [...] De economische groei is er 16 à 17 procent per jaar en werkloosheid bestaat er niet.
„De overheid claimt dat ze armoede bestrijdt, maar dat kán ze helemaal niet, want ze is het tegendeel van vrijheid. Er is een direct verband tussen armoede en gebrek aan economische vrijheid. Kijk maar naar Oost-Duitsland tegenover West-Duitsland, China tegenover Hong Kong, Noord-Korea tegenover Zuid-Korea. Je ziet hier landen met dezelfde volksaard maar met verschillende regimes. In de vrije landen heerst welvaart, in die met een streng regime is het straatarm.”

„Kijk ook maar naar China en India. Het leven is er nu veel vrijer dan twintig jaar geleden; in die tijd zijn een miljard mensen van onder naar boven de armoedegrens terechtgekomen. Qua vrijheid behoort Dubai tot de toplanden. Daar zijn dan ook bijna geen overheidsinmenging en belastingen; je betaalt er 5 procent belasting op import, 5 procent op huur en 20 procent op een hotel-overnachting, meer niet. De economische groei is er 16 à 17 procent per jaar en werkloosheid bestaat er niet.”

Onze politici kloppen zich op de borst als er 2,5 procent groei wordt gerealiseerd. Terwijl dit gebeurt ondanks hun tegenwerking.
De Nederlandse groei lijkt daarbij in het niet te vallen. „Onze politici kloppen zich op de borst als er 2,5 procent groei wordt gerealiseerd. Terwijl dit gebeurt ondanks hun tegenwerking. Met het minimumloon stelt de overheid een minimumprijs op arbeid boven de marktprijs. Op die manier gaat er geld naar mensen die improductief zijn, onder de voorwaarde dat ze improductief blijven, anders gaat de geldkraan dicht. En dat geld wordt dan ook nog eens afgenomen van de productieven, die meer worden gestraft naarmate ze meer produceren. Dat is het effect van een progressief belastingstelsel.” [...]

Lees verder op Trouw.nl.

Gerelateerde links:
- Libertarisch manifest
- Libertarisme.nl

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl