Met samen, groen en respect kom je er niet

Door Syp Wynia

9 juli 2008

Hoe staat het ervoor met het kabinet?

De ministers Rouvoet enVogelaar trekken weer eens extra geld uit voor allochtone jongeren. Minister Koenders en staatssecretaris Albayrak gaan extra Afrikanen naar Nederland halen waarvan ze hopen dat die straks, terug in Afrika, aan ontwikkelingshulp gaan doen.

En staatssecretaris Ahmed Aboutaleb gaat mensen die geen recht hebben op een volledige AOW-uitkering automatisch een aanvullende uitkering geven. Het kabinet-Balkenende grossiert in rare, van de werkelijkheid losgezongen voornemens. Het is eigenlijk een rariteitenkabinet.

Belastingverhogingen
Anderhalf jaar geleden begonnen Balkenende, Bos en Rouvoet in een wolk van ‘samen’, ‘groen’ en ‘respect’. Wat tot dan toe als probleem was gezien, zoals teveel uitkeringen, te weinig veiligheid en te veel immigratie bleek plotseling geen probleem meer.

Onder leiding van de groenlinkse CDA-informateur Herman Wijffels werd overeengekomen dat Nederland door middel van belastingverhogingen het klimaat zou redden, dat de bevolking niet nog eens over een Europees verdrag zou stemmen en dat de overheid de burgers zou disciplineren tot respectvol, groen en gezond gedrag.

Draaier
Hoe ziet de voorlopige balans er uit?

Lees verder op Elsevier.nl.

Over de auteur

Syp Wynia is columnist en redacteur van het opinietijdschrift Elsevier.

Syp Wynia heeft geruime tijd als journalist gewerkt voor de politieke redactie van het Parool en is later werkzaam geweest in Brussel. Deze ervaringen hebben hem veel kennis verschaft over zowel de nationale als internationale politiek. De opgedane kennis komt uitstekend van pas bij zijn huidige werk bij Elsevier, waar hij in zijn columns het beleid van de overheid aan een zeer kritische blik onderwerpt. In 2004 sprak hij over Europa op het politiek café van MeerVrijheid. Wynia is niet verbonden aan de Stichting MeerVrijheid.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl