Amerika heeft hoogste percentage drugsgebruikers

Door Ingezonden

3 juli 2008

En het hoogste percentage gevangenen. Toeval?

De zogenaamde War on Drugs van de Amerikaanse overheid lijkt bitter weinig te helpen wanneer het gaat om het terugdringen van drugsgebruik. Een nieuwe studie laat zien dat er in geen enkel land procentueel zoveel mensen drugs gebruiken als in Amerika. 

Er zijn talloze overheidsbureaucratieën die wel varen bij de War on Drugs
De vraag is natuurlijk of het de Amerikaanse overheid eigenlijk wel te doen is om het terugdringen van drugsgebruik. Er zijn immers talloze bureaucratieën die wel varen bij deze oorlog: politie en justitie, de gevangenisindustrie, het leger (dat in andere landen militaire acties uitvoert in de strijd tegen drugs), moralistische politici, politici die de politiestaat verder willen uitbouwen, welzijnswerkers, enzovoorts. De War on Drugs lijkt, net zoals zoveel andere overheidsprogramma's doel in plaats van middel te zijn geworden. 

En net als andere oorlogen kent de War on Drugs vele onschuldige slachtoffers. Het VPRO-programma Tegenlicht berichtte er eerder over:

 • De Amerikaanse politie kan alles afnemen van drugsdealers én -gebruikers; auto, huis, bedrijf, tot aan gouden tanden en broekriem toe.
 • De opbrengsten van deze inbeslagnamen komen ten goede aan de politiemacht die daarmee zelfvoorzienend is geworden.
 • Het bezit van een kleine hoeveelheid crack kan iemand 15 jaar onvoorwaardelijke gevangenis opleveren.
 • De bewijslast voor bepaalde drugsmisdrijven is omgekeerd waardoor de politie ongestoord geld en goederen in beslag kan nemen van mensen waarvan men vermoedt dat die via drugstransacties zijn verkregen
 • 60% van de gevangenispopulatie in de V.S. zit daar vanwege zogenaamde drugsdelicten
  De Amerikaanse politie kan alles afnemen van drugsdealers én -gebruikers; auto, huis, bedrijf, tot aan gouden tanden en broekriem toe
 • In 1986 is vervroegde vrijlating op federaal niveau afgeschaft waardoor minimumstraffen volledig moeten worden uitgezeten.
 • Een verkrachter kreeg een lagere straf dan een drugsrecidivist vanwege verplichte minimumstraffen.
 • Mensen die de politie op de hoogte brengen van een mogelijke drugscrimeel komen in aanmerking voor een beloning.
 • Zelfs een schijnbare connectie met een drugstransactie kan mensen 10 jaar gevangenis opleveren.
 • Mensen die drugs gebruiken en daardoor problemen ondervinden durven de officiële instanties niet om hulp te vragen uit angst gearresteerd en berecht te worden vanwege drugsgebruik.
 • De Amerikaanse Staat geeft elke seconde $ 630 uit om drugs te bestrijden, iedere 20 seconden wordt iemand gearresteerd op verdenking van een drugsdelict en elke dag worden er 117 mensen met een minimum straf van 5 jaar naar de gevangenis gestuurd. Mede hierdoor zitten er in de VS inmiddels ruim 2 miljoen mensen achter de tralies.
Daarbij kunnen we nog noemen dat door de criminalisering van drugs deze handel uiterst lucratief en gewelddadig is geworden (net zoals de handel in alcohol dat tijdens de drooglegging in de VS begin 20e eeuw was), en bijvoorbeeld terroristische groeperingen erdoor gefinancierd worden. 

MeerVrijheid
vindt dat alle drugs volledig legaal en vrij verhandelbaar moeten zijn, dit zowel om morele als praktische redenen. Zowel drugsgebruikers als drugsdealers moeten met rust gelaten worden door de staat.  

Koen Swinkels

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl