Burgers bang houden

Door Ingezonden

18 juni 2008

Liesbeth Wytzes vraagt zich af: 'Ik weet er natuurlijk niks van, maar hoe groot ís de terreurdreiging nu precies? Of vindt de overheid het wel prettig om de burgers een beetje bang te houden?'

Dit kabinet [...] neemt beslissing na beslissing waarmee de privésfeer van elke Nederlandse burger stelselmatig wordt aangetast. Ik heb heel lang in het kamp der onnozelen rondgehangen en dacht: poe, wat kan mij het schelen dat de overheid – en helaas niet alleen de Nederlandse - zoveel van mij weet. Ik ben een braaf en oppassend mens en ze (ze?) weten vast ook wel dat ik werkelijk, letterlijk, nog nooit van mijn leven iets hebben gestolen, en dat is nog waar ook. Zelfs als kind. Zo braaf, dat ik als de dood was om te worden betrapt. Wat een afgang zou dat zijn en dan het gezichtsverlies.

Dit kabinet [...] neemt beslissing na beslissing waarmee de privésfeer van elke Nederlandse burger stelselmatig wordt aangetast.
Maar ik ben erop gaan letten, op die inbreuken in de persoonlijke levenssfeer, en het gaat wel heel, heel ver. E-mails en sms-jes bewaren. Identiteitsbewijzen voor alle kinderen vanaf veertien – en die stakkerdjes vinden het nog spannend ook, terwijl ze gewoon staande kunnen worden gehouden en naar hun leeftijd/gedrag/woonplaats/ouderlijke beroepsbezigheden kan worden gevraagd. Ja, alleen als er reden en aanleiding voor is. Nou, die is er al gauw. [...]

Guantanamo Bay
Je laptop, las ik net in NRC/Handelsblad, kan bij het betreden van Schiphol zomaar worden ingekeken, of er misschien iets verdachts op staat zoals kinderporno of hoe je een bom in elkaar zet, en ook zomaar worden ingepikt, zonder dat je weet waarom. Dit is geheel ter discretie van de dienstdoende Schiphol-employee. 

Nou, dan ben je, om in ChristenUnie-termen te spreken, aan de heidenen overgeleverd. Want die doen lekker waar ze zin in hebben en gebruiken het pieperige beetje macht dat ze hebben, dolgraag en ten volle. En waag het niet nee te zeggen als ze pro forma vragen of je even gefouilleerd en met röntgenstralen bekeken wilt worden, want dan zit je zo op Guantanamo Bay. Het is de terreurdreiging, weet je wel. Daarom mag dat allemaal. 
Lees verder op Elsevier.nl.

Gerelateerde links:
- 'Als je niets te verbergen hebt...'
- De tien stappen op weg naar een politiestaat
- De politiestaat is dichterbij dan je denkt,
- Nederland politiestaat?
- Daily Show satire over de politiestaat  
- De staat als alleswetende beschermer
- Ausweiss Bitte!

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl