European Digital Rights

Door Redactie

21 juni 2002

Op 10 juni jongsleden is een Europese burgerrechtenorganisatie, European Digital Rights (EDR), opgericht tijdens een privacy conferentie in Berlijn. Maurice Wessling van het Nederlandse Bits of Freedom is de president.

EDR is een samenwerkingsverband van tien privacy en burgerrechten organisaties* uit zeven verschillende landen van de Europese Unie met als doel zowel beleidsmakers als het publiek te informeren over verder gaande bedreigingen voor onze privacy en burgerrechten in het informatie- en communicatie tijdperk. EDR richt zich daarbij voornamelijk op ontwikkelingen in de EU en is gevestigd in Brussel.

Samenwerking tussen Europese organisaties wordt steeds belangrijker nu meer en meer regulering van het Internet, privacy(schending) en communicatie interceptie voorkomt uit richtlijnen en besluiten van de EU. Na de terroristische aanslagen op 11 september is de regulering van het digitale domein in een stroomversnelling geraakt met een stortvloed aan regels voor data encryptie, aftappen van telefoonverkeer, labeling en filtering van internet inhoud, verwijderen van gedeeltes van- en volledige websites, belastingen op e-commerce, fair use restricties en Kafkaëske procedures voor domeinnaam registratie tot onmiddelijk gevolg.

De recente ontwikkelingen rondom het aannemen van een richtlijn voor het langdurig bewaren van ALLE communicatieverkeersgegevens tonen opnieuw de noodzaak van een dergelijke organisatie aan. Brussel bepaalt grotendeels de agenda op het digitale terrein, met een proces van besluitvorming dat vaak moeilijk te doorgronden is. Wanneer het Europees Parlement besluit om van alle Europese burgers de gegevens over bel- en surfgedrag voor lange tijd te bewaren dan is wat in Brussel gebeurt dus heel interessant, zij het in dit geval op een negatieve manier. In de toekomst wil EDR een Europese stem laten horen tegen dergelijke voornemens.

De mondiale, anarchistische natuur en absolute vrijheid van meningsuiting zijn nu nog wonderlijk mooie en unieke eigenschappen van het Internet medium. De meeste autoritaire Europese beleidsmakers zien dit anders en doen er alles aan om dit losgeslagen roep-maar-raak netwerk op de kniëen te krijgen. Internet leent zich tenslotte slecht als overheidsspeeltje voor beleidspropaganda en bestreiding van ongewenste meningen en opinies.

Met de beproefde kleine-beetjes-taktiek worden de vrijheden van Internet daarom langzaam maar zeker genullificeerd. Met de mobiele Internet variant wordt al helemaal geen risico genomen zo lijkt - de rechten hiervoor werden eerst tegen absurdistische bedragen geveild om vervolgens de vooralsnog weinig levensvatbare zuigeling met lange spijkers in zijn houten wiegje vast te nagelen.

Een krachtig tegengeluid is noodzaak! EDR verdient dan ook onze morele en financiele steun.

MJ

Zie ook "Burgers bespied - opkomst van de digitale politiestaat" en ons topic "Vrijheid van communicatie en op het internet".

EDR is opgericht door:

*Bits of Freedom (Netherlands)
*Chaos Computer Club (Germany)
*Digital Rights (Denmark)
*EFFi (Finland)
*FIPR (United Kingdom)
*Fitug (Germany)
*IRIS (France)
*Privacy International (United Kingdom)
*Quintessenz (Austria)
*VIBE!AT (Austria)


Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl