Praat nooit met de politie

Door Redactie

13 juni 2008

Zeker niet als je volstrekt onschuldig bent.

De afgelopen jaren zagen we geregeld dat volstrekt onschuldige mensen toch werden veroordeeld voor bijvoorbeeld moord. De Schiedammer Parkmoord, de Puttense moordzaak, en mogelijk de Deventer Moordzaak en Lucia B. zijn slechts enkele voorbeelden.

Het is altijd beter je op je zwijgplicht te beroepen.

De onterecht veroordeelden hadden allen iets gemeen: ze praatten met de politie.  Sommigen legden zelfs, onder grote druk door de politie, valse bekentenissen af, anderen bleven in hun onschuld volharden, maar ze maakten allemaal de fout om met de politie te praten. 

In de onderstaande uiterst interessante, nuttige en hilarische lezing legt rechtsgeleerde James Duane uit waarom het nooit een goed idee is om met de politie te praten. Het is altijd beter je op je zwijgplicht te beroepen.



De vijf belangrijkste redenen die professor Duane geeft zijn:

1. Het kan je nooit helpen. het zal alleen maar tegen je gebruikt worden, nooit in je voordeel.

2. Omdat er zoveel verschillende wetten zijn, overtreed je altijd wel ergens een wet waarop de politie je kan pakken, zelfs als het niet het delict is waarvoor je in eerste instantie ondervraagd werd.

3. Zelfs als je onschuldig bent en je onschuldig verklaart en voornamelijk de waarheid spreekt, kun je je makkelijk laten gaan en een leugentje vertellen of een vergissing begaan die je de kop kost.

4. Zelfs als je onschuldig bent en alleen de waarheid spreekt, zul je de politie altijd wat informatie geven die hen helpt jou te veroordelen.

5. Zelfs als je onschuldig bent en alleen de waarheid spreekt en de politie geen enkel belastend feit vertelt dan nog is er een kans dat jouw antwoorden tegen je gebruikt worden als de politie zich de getuigenis niet 100% accuraat herinnert of als er foutief ander bewijs is dat je bewering tegenspreekt.

 


Politieman George Bruch over de trucs bij het ondervragen

De Nederlandse situatie is vanzelfsprekend niet helemaal vergelijkbaar met de Amerikaanse situatie waar professor Duane het over heeft. In Nederland bestaat er bijvoorbeeld geen juryrechtspraak. Maar de vele onterechte veroordelingen van de afgelopen jaren laten wel zien dat het Nederlandse systeem net zo min onfeilbaar is, en professor Duane maakt duidelijk dat je de kans op fouten alleen maar groter maakt als je besluit te praten met de politie. 

koen Swinkels

Gerelateerde link:
- De aard van de politie

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl