Milieuheffingen leveren 18 miljard op

Door Ingezonden

7 juni 2008

Deze extra belastingen komen voor precies 1 procent daadwerkelijk ten goede van het milieu.

GeenStijl meldt:

Weetje voor bij je feestje. De milieuheffingen die dit kabinet heeft doorgevoerd hebben tot nu toe 18 miljard euro opgeleverd. Dat is dus geteld vanaf 1 januari 2008, en die 18 miljard was van gisteren. Vandaag is het al 18,4 miljard. Deze extra belastingen komen voor precies 1 procent daadwerkelijk ten goede van het milieu. De rest gaat gewoon op de grote hoop van financienminster Wouter Bos. 

We hebben het dan over verpakkingstax, brandstofheffingen, energiebelasting, afvalstoffenheffing en slurptax. Belastingen op vliegen, vlees en het inademen van lucht komen daar straks nog bij. De belastingen zijn bedoeld om milieuonvriendelijk gedrag te corrigeren, maar dat kan helemaal niet zeggen deskundigen, want er zijn geen alternatieven. 
En op de site van EenVandaag staat
De overheid heeft de afgelopen tijd veel nieuwe milieuheffingen ingevoerd zoals de verpakkingstax en de slurptax. Per 1 juli aanstaande komt daar de vliegtax nog bij en inmiddels gaan er ook stemmen op om milieubelasting te heffen over vlees, gloeilampen en reclamefolders.

Niet alleen hoogleraar Van Mierlo is hier kritisch over, ook hoogleraar Milieu en Beleid prof. dr. Pieter Leroy heeft kanttekeningen. "Onze overheid legt heffingen op teveel producten tegelijkertijd", aldus Leroy. Volgens hem is het bovendien oneerlijk dat er heffingen worden gelegd op producten waar geen milieuvriendelijk alternatief voor is. "Mensen hebben in de gaten dat er voor sommige dingen helemaal geen alternatief is, zoals in het geval van de verpakkingstax, en dan beleven ze dat als een pure belastingverhoging."

Volgens hoogleraar Van Mierlo hebben deze mensen gelijk; "Het is gewoon een verkapte belastingverhoging.

Als de heffingen zouden werken (en de burger alles met een milieuheffing links zou laten liggen) krijgt Bos minder opbrengsten en heeft hij een probleem. Dan moet hij de andere belastingen omhoog gooien."

Gerelateerde links:

- Is belasting diefstal?
- Hoeveel belasting betaalt u?
- Belasting Bevrijdingsdag!
- Belasting is gelegaliseerde roof
- Hoogervorst en de 'Fat Tax'
- Fiscus ontwijken loont bij 20.000 euro winst
- Belastingmonopolie
- Issues: Belasting
- Libertarisch manifest

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl