Libertarisme, klassiek liberalisme en internationale betrekkingen

Door Redactie

29 mei 2008

Dinsdag 3 juni zal politicoloog Edwin van de Haar een voordracht houden in Den Haag over dit thema.

Als het om internationale politiek gaat zijn libertariërs de braafste jongetjes van de klas: pure zelfverdediging en non-interventie lijken te volstaan, waarbij denkers als Hoppe en Rothbard ook denken dat defensie via de markt kan worden georganiseerd. Zij baseren zich hierbij in meer of mindere mate op de klassiek liberalen Ludwig von Mises en Friedrich Hayek.

Een vergelijking van de ideeën over internationale betrekkingen van al deze denkers brengt verrassende inzichten. Was Irak nu wel of niet een goed idee vanuit klassiek liberaal en libertarisch oogpunt? Wordt het tijd dat libertariërs internationale politiek ‘for real people’ gaan bepleiten? Is private defensie wel of niet utopisch?

Over de spreker
Edwin van de Haar (1971) is politicoloog. Hij rondt momenteel zijn proefschrift af, getiteld Classical Liberalism and International Relations Theory. Hume, Smith, Mises, Hayek and International Society, en studeerde internationale betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science alsmede politicologie in Leiden. Hij is woonachtig in Manilla, waar hij docent internationale betrekkingen is aan Ateneo de Manila University. Hij publiceerde rond de 40 artikelen en opiniebijdragen over economische onderwerpen alsmede Europese en Nederlands politiek, en schrijft met enige regelmaat voor de buitenlandrubriek van Elsevier.

Lokatie
Libertarische Partij
p/a Haags Juristen College
Landgoed Marlot
Leidsestraatweg 77A
2594 BB 's-Gravenhage

T 070-4262600
F 070-4262610Routebeschrijving
Locatie en routes
Let op! Wie een Navigator gebruikt moet niet de Leidsestraatweg maar de Hofzichtlaan 1 invoeren!
De gemeente heeft namelijk de toegang vanaf de drukke Leidsestraatweg naar de oprijlaan van Landgoed Marlot afgesloten.

Vanuit de richtingen Amsterdam (A4), Utrecht (A12), Rotterdam (A13) en Delft (A4):

U neemt afrit 8 van de A4 (Den Haag Leidschenveen), waarna u rechtsaf de N14 richting Wassenaar kiest. Na drie tunnels gaat u links richting Den Haag Mariahoeve en bij de eerstvolgende stoplichten (schuin tegenover een Texaco pompstation) rechts de Hofzichtlaan in. Na een bocht om het water ziet u verscholen in een park ons kantoor  liggen.

Bij file op de A4 voor Den Haag kunt u ook de volgende route via de A44 kiezen:

Vanaf de A44 uit de richting van Wassenaar bereikt u ons door voorbij Wassenaar Kerkehout, ter hoogte van Van der Valk Hotel Bijhorst rechts te houden om daarna vlak voor een groot viaduct linksaf te slaan richting Den Haag Mariahoeve. Bij de stoplichten gaat u rechtdoor de Bezuidenhoutseweg op en bij de eerstvolgende stoplichten (schuin tegenover een Texaco pompstation) rechtsaf de Hofzichtlaan in. Na een bocht om het water ziet u verscholen in een park ons kantoor.

Vanuit het Centrum van Den Haag:

U rijdt de Bezuidenhoutseweg enkele kilometers af, Paleis Huis Ten Bosch voorbij, totdat u rechts een Texaco pompstation ziet. Hier slaat u linksaf de Hofzichtlaan in. Na een bocht om het water ziet u verscholen in een park ons kantoor.

Parkeren
Parkeren kunt u voor het bruggetje (bij het bord ‘Landgoed Marlot’) op de Hofzichtlaan, of achterlangs op eigen terrein, wanneer u nog drie keer linksaf slaat. Het Haags Juristen College vindt u niet in het hoofdgebouw, maar in het belendende koetshuis.

Met het openbaar vervoer:
Na aankomst op Den Haag CS op het perron met de roltrap naar boven naar het busstation
( http://www.htm.net/smartsite.dws?goto=6968 )

(Driestrippenreis:)

Bus 24: (elk kwartier) vertrekt om 19.40 u. van perron A en komt om 19.55 u. aan bij halte Saffierhorst. U stapt daar uit en slaat linksaf de Hofzichtlaan in die u helemaal afloopt tot u bij een voetgangersbruggetje aankomt dat u oversteekt naar het Landgoed.
Bus 90: (elk uur) vertrekt om 19.34 u. en komt om 19.41 u. aan bij halte Viaduct. Daarna slaat u rechtsaf de Zijdelaan in en de tweede straat rechts, de Hoogwerflaan, die u afloopt tot aan de Hofzichtlaan op welk punt u rechtsaf gaat  en het voetgangersbruggetje oversteekt de ingang van het Landgoed in.
Bus 43: (elk half uur) vertrekt om 19.24 u. en komt om 19.34 u. aan bij halte Hofzichtlaan - Texaco pompstation. U stapt daar uit, loopt naar de kruising en slaat linksaf de Hofzichtlaan in die u helemaal afloopt tot u bij een voetgangersbruggetje aankomt dat u oversteekt naar het Landgoed.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl