30 mei 2008
Lees verder op Elsevier.nl.[Tsjechisch president en klimaatskepticus Vaclav] Klaus wees er op dat je de Europese Unie qua CO2-uitstoot in drie groepen kunt onderscheiden.
Allereerst de minder ontwikkelde Europese landen zoals Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje. Die hebben tussen 1990 en 2005 hun economische achterstand snel ingelopen. Daarom is in die periode hun CO2-uitstoot met 53 procent toegenomen.
Dan is er de groep van de postcommunistische landen in Oost-Europa. Omdat daar de zware, vervuilende en verlieslijdende industrie is gesloten, nam daar de uitstoot van CO2 tussen 1990 en 2005 met 32 procent af.
Resteert de groep rijkere en langzaam groeiende landen in West- en Noord-Europa. Daar is tussen 1990 en 2005 de uitstoot van CO2 met vier procent gestegen.
Klaus wees er vervolgens op dat de Europese Unie de komende vijftien jaar wil dat de CO2-uitstoot in Europa met 20 procent afneemt.
Daarvoor is een aantal opties, analyseert Klaus.
1. Dezelfde economische schok die Oost-Europa heeft doorgemaakt op heel Europa toepassen.
2. De zwakkere landen in Europa verbieden hun economische achterstand in te halen.
3. Het aantal Europeanen omlaag brengen.
4. Hopen op wonderen.
Hier is toch geen speld tussen te krijgen?
Simon Rozendaal is wetenschaps- journalist voor het opinietijdschrift Elsevier.
Op zijn weblog publiceert hij vaak prikkelende artikelen waarin hij o.a. de ongegronde paniekzaaierij van de milieubeweging bestrijdt.