'Overheid vaak inefficiënt en onrechtvaardig'

Door Ingezonden

25 mei 2008

ROTTERDAM - Veel overheidsingrijpen is niet efficiënt of rechtvaardig. Dat stelt Bas Jacobs, die maandag het ambt van bijzonder hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam aanvaardt.

De Telegraaf meldt:

Minister van Financiën, Wouter Bos, zal het eerste exemplaar van de handelseditie van de oratie van Bas Jacobs in ontvangst nemen...

„Elk overheidsingrijpen gaat onvermijdelijk gepaard met ontwrichting van de efficiënte werking van de markt”, aldus Jacobs. „Iedere euro die de overheid herverdeelt, kost de samenleving vijftig eurocent. Het realiseren van sociaal-economische gelijkheid heeft daarom een hoge prijs.”

Op basis van de meeste recente wetenschappelijke inzichten betoogt de hoogleraar dat de prijs van gelijkheid omlaag kan door veel doelmatiger te delen. Hij laat zien dat veel politieke opvattingen van zowel links als rechts op drijfzand zijn gebouwd. Zo prikt hij proefballonnen door, zoals de pleidooien voor een vlaktaks, lagere erfenisbelastingen en de levensloopregeling.

De titel van zijn inaugurele rede is De prijs van gelijkheid. Na de plechtigheid overhandigt de hoogleraar het eerste exemplaar van de handelseditie van zijn oratie aan minister Wouter Bos van Financiën. 

Voor wie MeerVrijheid leest, is dit natuurlijk geen verrassing. Lees bijvoorbeeld De mythe van de efficiënte overheidsdienst van Murray Rothbard en De logica van de bureaucratie.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl