'Hulpgeld maakt Afrika corrupter'

Door Ingezonden

17 mei 2008

Hoe meer geld je in Afrika pompt, hoe corrupter die landen worden. What else is new?

De Telegraaf schrijft

Nederland moet veel selectiever zijn in het geven van ontwikkelingshulp.

In landen die sterk afhankelijk zijn van westers geld, 'holt de democratie achteruit', zegt een econoom van de Wereldbank in de Volkskrant. Ontwikkelings'hulp' leidt tot meer corruptie en minachting van het volk, zo stelt hij na langdurig onderzoek.

Veel Afrikaanse landen zijn totaal afhankelijk geworden van geld uit landen als Nederland. Daardoor is er voor de lokale leiders geen enkele aanleiding de economie aan de praat te krijgen.

Simeon Djankov: 'Ontwikkelingshulp is een vloek voor arme landen'
De econoom vindt het plan uit 2005 van een stel rijke landen om de ontwikkelingshulp aan Afrika te verdubbelen, totaal onzinnig. De manier waarop Nederland steun geeft, deugt volgens hem ook niet.

Wouter Bos maakte onlangs bekend dat hij één van de grootste prestaties van het Links-Christelijke kabinet de verhoging van de ontwikkelingshulp vindt.

'Ontwikkelingshulp is een vloek voor arme landen', zegt econoom Simeon Djankov in De Volkskrant.

De miljarden die daar heen gaan, zijn vaak weggegooid geld. Hij geeft een aantal voorbeelden. Zoals in Oeganda: van elke euro die aan onderwijsprojecten wordt besteed, komt maar 13% terecht. De rest verdwijnt in de zakken van de machthebbers. 

Djankov pleit voor een veel striktere controle wat er met onze centen gebeurt. 
MeerVrijheid heeft talloze artikelen gepubliceerd met dezelfde analyse en boodschap: ontwikkelingshulp is op zijn best weggegooid geld en op zijn slechtst ronduit schadelijk voor de 'geholpen' landen. De enige manier voor arme landen om welvarend te worden is economische vrijheid:

- 80 procent ontwikkelingshulp naar Zwitserse bankrekeningen
- $2300 miljard aan ontwikkelingshulp
- Liever oplossingen dan geld
Artikelen van Johan Norberg over globalisering en kapitalisme
- Waarom kapitalisme werkt, video
- Globaliseringslezing van Johan Norberg, audio
- Trade not aid
- Interne tariefmuren kwellen Afrika
- Globaliseringsspecial

Als ontwikkelingshulp bedoeld was om arme mensen te helpen, dan zouden de woorden van Simeon Djankov hard aankomen bij ontwikkelingsorganisaties en politici en intellectuelen die zich in het verleden sterk hebben gemaakt voor ontwikkelingshulp. Onthutst en lichtelijk beschaamd zou men het roer drastisch omgooien en de ontwikkelingshulp drastisch reorganiseren of zelfs maar helemaal afschaffen teneinde arme mensen in de Derde Wereld beter van dienst te zijn.


Maar natuurlijk is ontwikkelingshulp niet werkelijk bedoeld om arme mensen te helpen. Het is enkel een manier voor (vooral) linkse intellectuelen, politici en organisaties om hun geweten te sussen en zich moreel superieur te voelen. Dat dit, zoals dit artikel betoogt, juist ten koste gaat van arme mensen is weinig relevant. Zoals T. S. Eliot ooit zei: 

"De helft van het leed dat wordt veroorzaakt in deze wereld wordt veroorzaakt door mensen die zich belangrijk willen voelen. Het is niet hun bedoeling leed te berokkenen, maar het leed interesseert ze niet. Of ze zien het niet, of ze vergoelijken het omdat ze doordrenkt zijn van de eeuwige strijd om goed over zichzelf te denken".
Thomas Sowell schreef er het briljante boek met de nog briljantere titel The Vision of the Anointed: Self-Congratulation as a Basis for Social Policy over. En op MeerVrijheid analyseerde Bart Croughs haarscherp en met veel humor de (on)logica en hypocrisie van deze wereldverbeteraars. 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl