Maatschappelijke kritiek in Grand Theft Auto IV

Door Redactie

13 mei 2008

Het razend populaire computerspel GTA IV bevat opmerkelijke standpunten over politici, oorlog, de overheid, vakbonden en de politie.

Grand Theft is een zeer geweldadig spel waarin wordt gestolen en mensen in elkaar worden geslagen en vermoord. Deze gewelddadigheden kennen we natuurlijk al te goed van het socialisme, maar in de tussenfilmpjes en dialogen komen regelmatig maatschappijkritische aspecten vanuit libertarisch perspectief naar voren.

Zo zegt de hoofdrolspeler, oorlogsveteraan Niko Bellic: "In oorlogen worden jonge en domme mensen door oude en bittere mensen in de val gelokt om elkaar te vermoorden." Deze cynische maar realistische zienswijze komt sterk overeen met hoe libertariers vele oorlogen zien, een manier om burgers te laten opdraaien voor de oorlogen die politici graag willen voeren. Zie bijvoorbeeld:

- De kosten van oorlog
- Wat gedijt en wat sterft tijdens oorlog
- Gewonde soldaten over oorlog
- Mises over oorlog
- Onderzoek: Irakezen ervaren mogelijk verdriet wanneer vrienden en familieleden sterven 

Ook is er in GTA IV dit hilarische en maar al te ware tussenfilmpje, een advertentie om nieuwe politieagenten te werven:
 


Libertariers waarschuwen al jaren tegen de opkomst van de politiestaat zoals in het bovenstaande filmpje te zien was. Zie bijvoorbeeld:

- De tien stappen op weg naar een politiestaat
- De politiestaat is dichterbij dan je denkt,
- Nederland politiestaat?
- Daily Show satire over de politiestaat 

Op een ander moment in het spel krijgt Niko Bellic te horen dat een bouwvakkersvakbond de bouw van een nieuw ziekenhuis blokkeert en zijn volgende missie is om de vakbondleden te verwijderen van het bouwterrein. Verward vraagt Bellic of het niet verkeerd is om vakbondsmensen aan te vallen. Zijn opdrachtgever lacht en vertelt hem dat "vakbond slechts een andere term voor maffia is." 
 
Vakbonden hebben als belangrijkste bestaansreden het tegengaan van competitie. Zij zijn een door de overheid beschermd kartel, net als elk ander.
Het libertarisme stelt natuurlijk niet dat je zomaar vakbondsmensen mag aanvallen, aangezien het gefundeerd is op het non-aggressie principe. Maar juist omdat het libertarisme tegen het initiëren van geweld is, staat het zeer kritisch tegenover het doel van vakbonden en de middelen die vakbonden vaak inzetten om dat doel te bereiken. 

Vakbonden gebruiken het geweldsmonopolie van de staat om hun eisen af te dwingen en ze zijn tegen de vrijheid van contract, tegen de mogelijkheid voor mensen om vrijelijk met elkaar handel te drijven.  Walter Block, een econoom van libertarische snit, schreef eerder: Vakbonden hebben als belangrijkste bestaansreden het tegengaan van competitie. Zij zijn een door de overheid beschermd kartel, net als elk ander.

Als vakbonden enkel op vrijwillige basis voor de belangen van hun leden opkwamen en andere mensen met rust lieten, dan zouden ze een nuttige en positieve rol in de samenleving kunnen spelen, maar hedentendage gebruiken vakbonden de staat om arbeiders jaarlijks een verplichte vakbondsbijdrage te laten betalen, om arbeidswetten te maken en overtreders door de staat aan te laten pakken, om stakingsbrekers op te laten pakken, enzovoorts. Lees hier meer over het gewelddadige verleden en heden van vakbonden. En klik op de onderstaande links om meer mythes over vakbonden doorgeprikt te zien:

- De mythe van de rechtschapen vakbond
- Frank Karsten: Verkeerde Vrienden
- Frank Karsten: naar een Vrije Arbeidsmarkt
- Milton & Rose Friedman: de Bron van de Vakbondsmacht
- Nathaniel Branden: de Rol van de Vakbonden

Hoe onlibertarisch en gewelddadig de rest van Grand Theft Auto IV dan ook moge zijn, het is hartverwarmend om dit soort sentimenten over oorlog, de politiestaat en vakbonden in een mainstream computerspel tegen te komen.

Dit artikel gebruikte verschillende blog posts op LewRockwell.com als bron.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl