'Microkrediet moet ook arme Amerikaan aan geld helpen'

Door Redactie

14 mei 2008

Nadat de Amerikaanse economie in de problemen kwam doordat banken geld uitleenden aan niet-kredietwaardige klanten, wil Muhammad Yunus, bedenker van het microkrediet, de crisis oplossen door geld uit te lenen aan niet-kredietwaardige klanten. Echt waar.

De NRC schrijft:

New York, 10 mei. Muhammad Yunus werd een van ’s werelds bekendste armoedebestrijders door bewoners van sloppenwijken in Bangladesh aan microkredieten te helpen. Voortaan kunnen ook Amerikanen uit New Yorkse achterbuurten bij zijn bank terecht. Muhammad Yunus werd een van ’s werelds bekendste armoedebestrijders door bewoners van sloppenwijken in Bangladesh aan microkredieten te helpen. Voortaan kunnen ook Amerikanen uit New Yorkse achterbuurten bij zijn bank terecht.

Volgens Yunus is de Amerikaanse economie, die door een kredietcrisis is getroffen, helemaal klaar voor zijn minileningen. „Een beter moment om hier voet aan de grond te krijgen is er niet”, zegt Yunus. „Het eigen stelsel werkt niet, was niet zo onfeilbaar als de banken zelf dachten.” [...]

Yunus’ Grameen America wil binnen vijf jaar 175 miljoen dollar uitlenen, tegen een rente van maximaal 15 procent. Ook gaat de bank armen overboekingen en hypotheken aanbieden – en dat op een markt die sinds de kredietcrisis op sterven na dood is.

Bijna 75 miljoen Amerikanen hebben geen bankrekening of toegang tot krediet omdat ze nauwelijks onderpand, ondernemerservaring of kredietgeschiedenis hebben. Deze groep mensen, de underbanked, heeft meestal wel een vast inkomen. 
Zoals je hier en hier kunt lezen werd de kredietcrisis veroorzaakt doordat banken (vaak omdat ze daartoe verplicht werden) geld uitleenden aan mensen die niet kredietwaardig waren. Microkrediet is echter op precies hetzelfde principe gebasseerd, dus het is absurd om, zoals Yunus doet, te denken dat het de oplossing voor het probleem is.


MeerVrijheid publiceerde eerder een artikel van Jeffrey Tucker waarin hij de mythe van het microkrediet als wondermiddel doorprikt:
Het lijkt zo op het eerste gezicht een mooi idee, maar als je er even bij stilstaat wordt het heel wat twijfelachtiger. Yunus begon in 1976 met zijn bank. Er zijn sindsdien dus 30 jaar verstreken. Als Yunus werkelijk een entrepreneuriële ontdekking had gedaan, dan zouden meer conventionele banken nu toch onderhand wel zijn ideeën overgenomen hebben. Maar dit is niet zo. [...]

Als Yunus werkelijk een entrepreneuriële ontdekking had gedaan, dan zouden meer conventionele banken nu toch onderhand wel zijn ideeën overgenomen hebben. Maar dit is niet zo.
De meeste leningen aan armen rekenen een hoge rente en zijn bedoeld voor consumptiedoeleinden. Zakelijke leningen vereisen een onderpand, een kredietgeschiedenis, en een redelijk inkomen. Dat is de ervaring op de markt.

En die ervaring is sinds 1976 niet veranderd. Yunus' Grameen Bank heeft vanaf haar begin geteerd op overheidssubsidies en giften van liefdadigheidsorganisaties, en ze vertrouwt op nogal dwingende tactieken om het uitgeleende geld terug te krijgen. [...]

Maar dit is wat we wél weten: de Grameen 'organisatie' ontving in 2006 1.5 miljoen dollar van de Bill and Melinda Gates Foundation. En George Soros heeft ongeveer 12 miljoen dollar gedoneerd aan allerlei verschillende Grameen spinoffs, inclusief giften om het bankieren naar andere landen uit te breiden. 

Sinds Yunus en zijn Grameen de Nobelprijs wonnen, zijn vele instituten naar voren gekomen om het succes op te eisen doordat zij claimen enorm veel aan de organisatie gedoneerd hebben. Het is dus twijfelachtig of Grameen ook zonder giften en subsidies zou kunnen overleven, en dus of hun business plan, het microkrediet, überhaupt rendabel is. 
Lees verder.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl