'86 procent van Amerikanen wil van hun land af'

Door The Onion

9 mei 2008

Geef ze eens ongelijk.


Washington, DC- Een opiniepeiling van Gallup/Harris Interactive geeft aan dat negen van de tien Amerikanen er moe van zijn een land te hebben.

Onder de 86 procent van de ondervraagden die voorstander waren van het afschaffen van de natie waren de meest gehoorde redenen het gebrek aan significante resultaten van het huidige democratische proces (36 procent), onvrede over klantvriendelijkheid en dienstverlening (28 procent), en algehele uitputting (22 procent).

Twaalf procent zei dat "de tijd en moeite die burgers aan een land besteden beter aan andere zaken besteed zouden kunnen worden."
"Ik heb geen zin om er weer helemaal bij het land betrokken te worden," zei accountant Karie Ashworth uit Wilmington, Delaware, "Ik ga er verder geen halszaak van maken, ik zeg alleen dat het voor iedereen een stuk gemakkelijker zou zijn als we het gewoon maar opgaven."

Van degenen die er tegen zijn dat de Amerikaanse natie blijft voortbestaan zei 77 procent dat ze geloven dat het hebben van een land "tegen de belangen van Amerikanen" ingaat.

Twaalf procent zei dat "de tijd en moeite die burgers aan een land besteden beter aan andere zaken besteed zouden kunnen worden," en acht procent zei dat het ze gewoon niets meer kon schelen.

Ongeveer drie procent zei dat het land eigenlijk al jaren niet meer bestaat, en legde uit dat ze al die tijd al wapens aan het verzamelen waren om hun onafhankelijke vestigingen te verdedigen.

Volgens het hoofd van de studie David Griffith waren de ondervraagden verrassend eensgezind in hun mening dat de natie gewoon te veel gedoe is.

"Ik hoor al bij een fitnesscentrum, een kerk, en de Kiwani's Club," schreef Tammy Golden uit Los Angeles. "Ik ben lid van Von’s Supermarkt Superspaarders wat me een korting geeft op bepaalde boodschappen. Dit zijn allemaal goed georganiseerde organisaties met echte voordelen. Geen enkele van hen stuurt me eens per jaar een verwarrende rekening die ik zelf maar moet zien te begrijpen om me vervolgens in de gevangenis te gooien als ik het fout doe." 


Studente Helen Berg uit Olympia, Washington uitte haar frustratie over het stemproces van het land.

"Ik was van plan te gaan stemmen, maar het regende," schreef Berg. "Het was toch geen presidentsverkiezing, dus wat maakt het eigenlijk uit? De president is de enige die werkelijk telt en je kan niet eens op hem stemmen."

Veel burgers zeiden dat ze zulke Amerikaanse tradities als parades, vuurwerk en nationale feestdagen niét wilden opgeven.
"Ik houd van Amerika, maar wat heeft dat te maken met het hebben van een land?"
"Ik ben er vóór om de vlag te salueren en er trouw aan te zweren, maar niets meer dan dat," zo zei de monteur en voormalig marinier Doug Pauls uit Tampa, Florida. "Ik vind het prettig om het volkslied te zingen voor aanvang van sportwedstrijden, maar ik heb helemaal geen tijd om elke dag het nieuws te volgen. Ik heb drie kinderen."

Pauls voegde hier aan toe: "Ik houd van Amerika, maar wat heeft dat te maken met het hebben van een land?"

Sommige critici, waaronder de leiders van beide politieke partijen, hebben de methodologie van het onderzoek aangevallen. Ze stellen dat vragen als 'Wil je eigenlijk nog wel een land hebben?" slecht verwoord zijn. Casey Mark, een fellow van het Brookings Institute, karakteriseerde de vraag als suggestief.

"Je moet er wel rekening mee houden dat veel ondervraagden geen tijd of energie hebben om vijf vragen te beantwoorden over hun land waar ze zichzelf op zijn best slechts marginaal bij betrokken voelen," zo sprak Mark.

Griffith wees op het antwoord van bankier Jeff Wheldon uit Cheyenne, Wyoming.

"Ik denk dat we het als land ver genoeg geschopt hebben om er voortaan geen meer nodig te hebben.", zo schreef Wheldon. "Ik bedoel we zijn Somalië niet waar legerleiders alles runnen, of Rusland waar het allemaal georganiseerde misdaad is. We zijn meer dan 200 jaar Amerikanen geweest. Ik denk dat we de Verenigde Staten van Amerika niet meer nodig hebben om ons te laten zien hoe het moet."

The Onion

Dit artikel verscheen eerder op de website van het satirische fake news online tijdschrift The Onion en werd vertaald door MeerVrijheid.

Naschrift vertaler: 
Hoewel het bovenstaande artikel komisch bedoeld is, zit er wel een grote kern van waarheid in. 

Het idee om een land af te schaffen klinkt belachelijk en radicaal, maar als we er de politieke structuur mee bedoelen dan is het wel degelijk mogelijk.
De bevolking met haar cultuur, gebruiken, economie en tradities is iets anders dan de politieke structuur waaronder zij leeft. En zeker de afgelopen jaren is er veel onvrede over die politieke structuur onder mensen die wél van hun cultuur en medemensen houden. Daarnaast hebben mensen inderdaad maar erg weinig tijd om zich met politiek bezig te houden zodat politici juist vrij spel hebben om er een rotzooitje van te maken, waardoor de onvrede ontstaat.

Het idee in het artikel, het afschaffen van een land, klinkt belachelijk en radicaal, maar als we er de politieke structuur mee bedoelen dan is het wel degelijk mogelijk.

Anarchie wordt gedefinieerd als het ontbreken van een overheid. Anarcho-kapitalisme is een samenleving volledig gebaseerd op het respect voor de vrijheid en het eigendom van mensen. Er kan geen overheid bestaan die inbreuk maakt op die zaken door bijvoorbeeld belasting te heffen, de economie te reguleren of mensen in de gevangenis te gooien omdat ze drugs gebruiken.

Zo'n samenleving klinkt utopisch, maar is minder onmogelijk dan het misschien op het eerste gezicht lijkt. Hieronder vind je wat artikelen die een beeld geven van hoe zo'n samenleving eruit kan zien.

Gerelateerde links:
- Libertarisch manifest
- Politie, justitie en defensie in een staatloze samenleving
- Recht zonder de staat
- Anarcho-kapitalisme FAQ
- Anarchisme en klassiek-liberalisme
- Democratie, de God die faalde
- Antisocialistisch manifest

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl