Het land van verbieden en verplichten

Door Stan de Jong

7 mei 2008

Wat mag niet en wat moet wel?


Per 1 juli moet de Nederlandse horeca rookvrij zijn. Om klanten die buiten een sigaretje willen roken nog enigszins te bedienen, willen horeca-ondernemers terrasverwarming aanleggen. Maar u raadt het al, ook dat gaat men nu verbieden. Dit alles met een beroep op het heilige milieu. Waardoor de aparte situatie ontstaat dat een heroinejunkie (want zielig) van onverheidswege zo ongeveer de spuit in de arm wordt gezet, maar de gewone burger die van een peuk bij zijn koffie of biertje houdt door diezelfde overheid vogelvrij is verklaard. 

Vlees eten is nog net niet verboten (hoewel je niet raar moet opkijken als er ooit een Verplichte Vleesvrije Zondag wordt ingesteld), maar de afdeling Purmerend van GroenLinks is vast aan het onderzoeken of er een verbod op barbecuen kan komen. Stel je voor, dat we zomaar een beetje in onze eigen tuin van het lekkere weer zouden gaan genieten! En zo leven wij in een staatsdictatuur waar Hoxha en Ceausescu jaloers op zouden zijn geweest…

Politici kunnen of willen een aantal werkelijke problemen niet  oplossen en creëren schijnproblemen om de indruk te wekken dat men goed en nuttig bezig is.

 Verbieden is niet genoeg, verplichten hoort er natuurlijk ook bij. Nederlandse vrouwen hebben geen zin om zich een hartaanval te werken en laten de top van het zakenleven graag aan mannen over. Ondanks alle positieve maatregelen (vroeger: positieve discriminatie, maar dat woord heeft zo’n nare bijklank gekregen) die reeds zijn genomen. Als het niet linksom kan dan rechtsom, denkt de staat en ziedaar: een verplicht quotum voor het bedrijfsleven en anders rotten Shell, Unilever en Philips maar op naar het buitenland. De coalitie Marx/Calvijn in optima forma!

Wat zijn de oorzaken van die ongelooflijke bemoeizucht?

Ten eerste komt het omdat politici een aantal werkelijke problemen niet kunnen of willen oplossen (vervoersproblematiek, immigratie en criminaliteit) en schijnproblemen creëren (zie ook Het Vette Mensen Complot) om de indruk te wekken dat men goed en nuttig bezig is.

Ten tweede omdat er veel te veel regelmakers, beleidsmakers en adviseurs rondlopen die elkaar aan het werk moeten houden. Het vaderlandse onderwijs heeft men zo reeds effectief naar de knoppen geholpen.

Ten derde omdat de Nederlander verslaafd is geraakt aan de overheid en niet in opstand komt uit angst voor een leven-zonder-staatsbemoeienis.

De oplossing is simpel, maar kan niet anders meer dan radicaal zijn. Ik stel voor: a) vijftig procent belastingverlaging over de hele linie en b) de helft van alle (regel)ambtenaren eruit. Dan worden de overheid eenvoudigweg de middelen en de manschappen ontnomen om nog meer maatregelen te nemen en wetten te maken die onze vrijheid verder inperken.

De partij die hier het meest aan tegemoet komt, krijgt bij de volgende verkiezingen mijn stem. 

Stan de Jong

Dit artikel verscheen eerder op de altijd interessante blog van Stan de Jong.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl