Uitbuiting

Door Bart Croughs

12 juni 2002

Tijdens een uitzending van Barend en Van Dorp liet Arthur Doctors Van Leeuwen zich vorige week van zijn meest sociaal bewogen kant zien: hij maakte zich druk over de 'geweldige uitbuiting' van illegalen in Nederland. Wat die uitbuiting precies inhield, bleef helaas wat vaag.

Vermoedelijk heeft Doctors van Leeuwen een abonnement op de Volkskrant, want daarin verschijnen regelmatig verhalen over de uitbuiting van illegalen. 'Snel rijk worden over rug illegalen', aldus luidde de typerende kop van een recent Volkskrantverhaal over dit onderwerp. De uitbuiting zit 'm volgens de Volkskrant in de lonen van de illegalen, die te laag zouden zijn.

Nu is het inderdaad zo dat illegalen over het algemeen minder verdienen dan legale werknemers, maar dat heeft een eenvoudige reden: ondernemers die met illegalen werken, lopen het risico zware boetes te moeten betalen of zelfs in de gevangenis te belanden. Werken met illegalen is dus een stuk minder aantrekkelijk dan werken met legale werknemers; om zichzelf toch aantrekkelijk te maken, zullen de illegalen dus met een lager loon genoegen moeten nemen. Van ondernemers te verwachten dat ze risico willen lopen op een aanvaring met justitie zonder daarvoor flink financieel gecompenseerd te worden, is lichtelijk ridicuul.

De zaak kan beter worden omgekeerd: iedereen die het lot van de illegalen ter harte gaat, zou de Nederlandse ondernemers die bereid zijn om illegalen in dienst te nemen als helden van het ‘ethisch ondernemen’ moeten beschouwen, in plaats van ze aan de schandpaal te nagelen. Als deze ondernemers zich gedroegen zoals de doorsnee nette, wetvrezende Nederlandse ondernemer, dan zouden de illegalen brodeloos zijn. Gelukkig voor de illegalen bestaan er nog ondernemers die bereid zijn om hen in dienst nemen, die hen bovendien een beter salaris bieden dan ze in hun vaderland kunnen krijgen (anders zouden ze wel thuis zijn gebleven), en die daarbij ook nog eens bereid zijn het risico te lopen op een harde botsing met de overheid. Dat de ondernemers voor deze goede daden ook goed beloond worden, daartegen kan alleen een afgunstige azijnpisser bezwaar maken.

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl