Laatste WWI veteraan sterft

Door Ingezonden

27 maart 2008

Lazare Ponticelli, de langst overlevende voetsoldaat van het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, stierf op 12 maart jongstleden, op 110-jarige leeftijd. Gedurende zijn leven sprak hij zich steeds meer uit over de absurditeit en horror van die oorlog.

The Economist schrijft:

Boven alles was hij geschokt en verontwaardigd over het feit dat hij werd gesommeerd te schieten op mensen die hij niet kende en voor wie hij een vreemdeling was. Dit waren vaders van kinderen. Hij had geen ruzie of problemen met ze. C'est complètement idiot la guerre.

Zijn Italiaanse Alpenregiment stopte gedurende drie weken met de gevechten tegen de Oostenrijkers, wiens taal velen van hen spraken; ze ruilden brood voor sigaretten en namen elkaars foto's.

Tegen het einde van zijn leven toonde Ponticelli geen enkele interesse ook maar iemand als zijn vijand te benoemen. Hij vertelde dat hij geen flauw idee had waarom hij, of iedereen, in hemelsnaam eigenlijk gevochten had. 

Op 17 maart kreeg hij zijn wens, of in ieder geval een deel ervan: een staatsuitvaart voor alle gesneuveveteranen op Les Invalides, en daarna een simpele familiebegrafenis. De Franse regering wilde wanhopig de de laatste voetsoldaat voor altijd memoreren, maar Ponticelli zelf gaf er de voorkeur aan ongevierd en in zekere zin zelfs vergeten te blijven, om zo symbolisch te zijn voor alle andere gevallen soldaten.

Gerelateerde links:
- De kosten van oorlog
- Wat gedijt en wat sterft tijdens oorlog
- Gewonde soldaten over oorlog
- Mises over oorlog
- Onderzoek: Irakezen ervaren mogelijk verdriet wanneer vrienden en familieleden sterven

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl