Concurrentie in klimaatonderzoek

Door Theo Richel

21 maart 2008

Niemand concurreert tegen het Intergovernmental Panel on Climate Change. Er gaan miljarden naar toe en iedereen die iets wil met het klimaat probeert bij het IPCC binnen te komen. Is dit een gezonde situatie?

Het pseudomonopolie Microsoft krijgt boetes van honderden miljoenen, maar het officiële monopolie IPCC krijgt de Nobelprijs. Concurrenten stimuleren elkaar om de kwaliteit te verbeteren. Linux. Apple, Open Source en diverse andere concurrenten houden Microsoft scherp.

Als Microsoft zou zeggen: ‘Wij hebben die concurrentie niet nodig, wij houden onszelf scherp’, zou U dat geloven? Natuurlijk niet, zelfs met concurrentie wordt Microsoft beboet. Maar het IPCC zwelgt openlijk in zijn monopolie en maakt iedere potentiële ‘concurrent’ belachelijk met steun van alle aangesloten overheden. Over klimaatskeptici wordt hier gesproken zoals in Islamitische landen over christenen.

Microsoft is niet zielig, dat bedrijf kan goed voor zichzelf zorgen, maar moet dat andere monopolie, het IPCC ook niet wat kritischer benaderd worden? Van een monopolie word je lui en arrogant en er zijn diverse signalen dat het IPCC daar last van heeft. Al was het alleen maar omwille van de voorzichtigheid: het IPCC predikt zulke vergaande maatregelen….. voordat we daartoe overgaan lijkt een second opinion toch wel heel verstandig.

De pas herkozen president van Tsjechië Vaclav Klaus - en hij is niet de enige - heeft dan ook geroepen om een concurrerend IPCC.

En dat is er nu.

Tientallen wetenschappers hebben de stoute schoenen aangetrokken en onder aanvoering van oerskepticus prof. S. Fred Singer een tekst geschreven die nu onder de vlag van het NIPCC, het Non-Governmental(*) International Panel on Climate Change maar buiten is gebracht. Ongesubsidieerd, ongesponsord, onafhankelijk. Lees ‘m en vergelijk de tekst met die van het IPCC. U heeft nu iets om te vergelijken, kiezen. Het rapport staat hier.

Dit fragment komt uit een artikel van Theo Richel dat eerder verscheen op De Klimatosoof.

Gerelateerde links:
- Artikelen over klimaatverandering op MeerVrijheid.nl

Over de auteur

De auteur is redacteur/ vormgever van de Groene Rekenkamer.

Deze organisatie, waarin vijf organisaties zich gebundeld hebben, wil politici en het publiek graag voorrekenen dat een wetenschappelijke benadering van de milieuproblematiek meer gezondheid voor mens, dier en milieu kan betekenen.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl