18 maart: lezing Marcel Roele over eugenetica

Door Redactie

13 maart 2008

In de negentiende eeuw bedacht Francis Galton de eugenetica als een manier waarop de mens zijn erfelijke eigenschappen kon verbeteren.

In het begin van de twintigste eeuw werden in diverse landen eugenetische wetten aangenomen 'in het belang van de volksgezondheid.' De aanhangers van eugenetica trof men vooral in linkse kringen aan, waar men toen het lijden van de onderklasse niet alleen door maatschappelijke hervormingen maar ook door het uitbannen van nadelige erfelijke afwijkingen wilde verlichten.

Tegenwoordig vindt politiek links eugenetica verwerpelijk omdat we allen van nature gelijk zouden zijn en de omgeving ons vormt of misvormt; politiek rechts omdat je niet mag knoeien met de schepping. Ondertussen omhelzen steeds meer toekomstige ouders juist wel de eugenetica. Maar dan niet de staatseugenetica die van bovenaf voorschrijft wie nageslacht mag krijgen, maar een private eugenetica, waarbij ouders er zelf voor kunnen kiezen om hun kinderen ziekten te besparen en/of eigenschappen die het leven aangenamer maken mee te geven.

Locatie
Leidse Biologen

Collegezaal Van der Klaauw Laboratorium
Kaiserstraat 63
2311 GP Leiden

Dinsdag 18 maart 2008
Aanvang 19.00 uur

Over Marcel Roele
Marcel Roele (1961) is freelance publicist (onder andere voor HP/De Tijd en CARP), researcher (onder andere voor tv-documentaires) en spreker voor het bedrijfsleven en universiteiten. Hij studeerde af als politicoloog, maar specialiseerde zich daarna in de sociobiologie (het verklaren van menselijk gedrag met behulp van de evolutietheorie). Over gedragsgenetica en eugenetica schreef Roele in zijn boek  De mietjesmaatschappij: over politiek incorrecte feiten (Contact, 2000).

Marcel Roele (website) is ook verbonden aan de Stichting MeerVrijheid.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl