België minst ondernemend land van Europa?

Door Paul Vreymans

20 maart 2008

België was volgens de “Global Entrepreneurship Monitor” in 2007 het minst ondernemend land van de OESO.

In De Standaard van 19.01.08 (Blz E5) besluit Prof. Creyns van de Vlerik Management School uit deze internationale vergelijking dat het ondernemerschap in rijke landen nu eenmaal minder hoog is. In arme landen is ondernemen een pure economische noodzaak, en dit is nu eenmaal niet meer het geval bij ons. “Onze welvaart is dus misschien wel onze grootste vijand geworden” voegt de Vlaamse minister van Economie Patricia Ceysens daar nog aan toe. Nog net wordt ondernemend Vlaanderen niet beschuldigd van decadente vadsigheid.


Zulke uitspraken zijn niet alleen vernederend, ze zijn ook pertinent onjuist. Uit het “Global Entrepreneurship report” blijkt dat binnen de groep van (welvarende) OESO landen een toename van welvaart helemaal niet leidt tot minder ondernemerschap. In landen met een BBP boven de 30.000$ is het verband tussen welvaart en ondernemerschap zelfs positief en behoren de rijkste landen zoals Ierland, USA en ijsland tot de top 5 van meest ondernemende landen. (blz 12).

Wie verder leest dan de inleiding van het rapport en zich grondiger in het probleem verdiept kan wél de ware oorzaak ontdekken van ons gebrek aan ondernemerschap: de 5 landen met de laagste ondernemerschap ( België, Frankrijk, Oostenrijk, Zweden en Italië) behoren niet toevallig tot de top 6 van landen met het hoogste overheidsbeslag. Nee, niet onze welvaart, maar de fiscale afstraffing is de oorzaak van ons tekort aan ondernemersinitiatief.

"[N]iet onze welvaart, maar de fiscale afstraffing is de oorzaak van ons tekort aan ondernemersinitiatief."
Het gevaar is nu, dat onze minister van Economie haar ondernemingsbeleid blijft baseren op haar foute diagnose en nog méér geld gaat pompen in betuttelende overheidsmaatregelen die hun geringe efficiëntie ondertussen hebben bewezen. Wil men ondernemingsklimaat herstellen dan moet men de ware oorzaak aanpakken. Dat is de fiscale afstraffing en de betutteling en zelfs criminalisering van het ondernemerschap in de 70.000 blz. rechtsonzekerheid die ons staatsblad elk jaar telt.

Met foute diagnoses en gesubsidieerde ondernemings-peptalk zoals in het TV programma “De bedenkers” kan het ondernemersvertrouwen niet herstellen. Nee, niet de overheid kan het probleem van ons ondernemingstekort oplossen, de overheid ís het probleem.

Paul Vreymans

Dit artikel verscheen eerder op WorkForAll.

Gerelateerde links:
- Meer Vrijheid!
- Van progressieve belasting naar vlaktaks
- Belastingoproer
- Issues: Belastingen
- Nivellering vermindert welvaart... voor iedereen'
- Als uw machtige arm dat wil

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl