Ambtelijke zelfverwenning

Door Redactie

5 maart 2008

Het nieuws dat er per jaar 180 ambtelijke delegaties business class naar de zonnige Nederlandse Antillen afreizen voor 'werkbezoeken' komt niet echt als een verrassing.

MeerVrijheid schreef eerder over hoe overheidsinstellingen zichzelf verrijken met aantrekkelijke arbeidsomstandigheden:

[O]mdat er in overheidsinstanties geen winst of aandeelhouders zijn, profiteren bureaucraten persoonlijk juist door het uitgeven van belastinggeld aan allerlei leuke extraatjes – een uitgebreide staf mensen, reisjes, mooie kantoorruimte, etc.

Lees verder.

Uit hetzelfde artikel vindt u hieronder een aantal 'ijzeren wetten van de bureaucratie':

- Alle bureaucraten ontwikkelen een sterke loyaliteit tegenover hun organisatie in plaats van bijvoorbeeld tegen hun klanten, omdat de organisatie de bron is van hun baanzekerheid en promoties. Vandaar alle pogingen om mislukkingen en ander falen onder de pet te houden.

- Wanneer een bureaucratie groeit, groeit in het begin het niveau van talent waarna het enkel nog omlaag gaat.

- Wanneer bureaucratieën langer bestaan, verplaatsen de topfunctionarissen hun focus van het verlenen van sociale diensten naar het verzekeren van de groei van het budget van het instituut. Dit betekent ook dat men klokkenluiders fel zal bestrijden.

- In elke grote bureaucratie gaat een significant deel van de activiteiten over zaken die niets te maken hebben met de oorspronkelijke doelen van de organisatie.

- Wanneer een bureaucratie groeit zal de proportie van weggegooid geld steeds verder stijgen.

- Hoe groter een bureaucratie, hoe meer weerstand tegen verandering ie zal bieden. Dit kan omdat er toch geen druk vanuit de markt is. 

Gerelateerde links:
- De logica van de bureaucratie
- De mythe van de efficiënte overheidsdienst
- Links vullen
- Ministeries geven 5 miljoen uit voor 110 nieuwe koffieautomaten

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl