Afrika: een tragisch continent

Door Walter E. Williams

7 maart 2008

De reis van Bush naar Afrika en de belofte dat er meer buitenlandse hulp komt zal weinig tot niets helpen aan de maar doorgaande tragedie in de meeste gebieden ten zuiden van de Sahara.

Kenia staat op het randje van een burgeroorlog. Meer dan duizend mensen zijn er vermoord en nog eens 300.000 mensen zijn dakloos. Rebellen zijn Chad binnengevallen. In de regio Darfur in Sudan zijn miljoenen mensen op de vlucht door een genocidale oorlog. Ethiopie en Eritrea dreigen elkaar weer met oorlog. De Somalische warlords bevinden zich een in een donkere oorlog.

Zimbabwe, ooit de onafhankelijke, florerende parel van het continent, is nu, bestuurd door een tiran, op de rand van een ramp met een inflatie van 66.000 procent, naar verwachting meer dan 100.000 procent eind dit jaar. Ter verduidelijking: de overheid is sinds kort briefjes van 10 miljoen Zimbabwaanse dollars gaan drukken. Een hamburger kost 15 miljoen Zimbabwaanse dollars

Het huidige Afrikaanse drama is bepaald niet nieuw. In 1994 werden binnen 100 dagen naar schatting 800.000 Ruandezen (de meeste Tutsi's) vermoord. Tussen de 100.000 en 500.000 Oegandezen werden vermoord onder de gewelddadige regering van Idi Amin. Liberia, de Ivoorkust en Congo zijn gekweld door oorlog, en slavernij bestaat vandaag de dag nog steeds in Mauritanië en Sudan. En los daarvan is er nog de grootschalige corruptie, AIDS, hongersnood en onderdrukking.

De Afrikaanse leiders, en veel linkse mensen, geven de schuld van Afrika's problemen aan het kwaad van het kolonialisme. Soms geven ze de schuld aan de grenzen die kolonialisten trokken zonder rekening te houden met etnische verschillen. Veel Afrikaanse landen zijn al zeker 40 jaar onafhankelijk. Als de koloniale grenzen een belangrijk probleem waren, waarom hebben ze die dan niet veranderd?

 
Kolonialisme kan niet de armoede in de Derde Wereld verklaren.
En trouwens, kolonialisme kan niet de armoede in de Derde Wereld verklaren. Een aantal van de rijkste landen van nu zijn voormalige kolonies, zoals de VS, Canada, Australie, Nieuw-Zeeland en Hong Kong. Een aantal van de nu armste landen zijn nooit een kolonie geweest, zoals Ethiopië, Liberia, Tibet, Nepal en Bhutan. Het “kolonialisme”-argument is gewoon bedacht om Afrikaanse dictators vrij te pleiten.

Het slechtste wat het Westen Afrika kan aandoen is nog meer buitenlandse hulp te geven. Het grootste deel van buitenlandse hulp is van de ene overheid naar de andere. Daarom zorgt het voor de financiën die de enorm corrupte en incompetente regimes in staat stellen om wapens te kopen, kameraden af te kopen, en door te gaan met het onderdrukken van het volk. Het zorgt ook voor de financiën die hun leiders in staat stellen verkwistend te leven en buitenlandse rekeningen t.b.v. hun “pensioen” te vullen.

Afrika is het continent met de meeste natuurlijke bronnen. 50% van al het goud ter wereld ligt in Afrika, het grootste deel van de diamanten en chroom, 90% van het kobalt, 40% van de potentiële waterkracht, 65% van het mangaan en miljoenen hectaren van onontgonnen grond en nog meer natuurlijke hulpbronnen. Voordat ze afhankelijk werden was elke Afrikaans land onafhankelijk van buitenlands voedsel; tegenwoordig zijn er veel afhankelijk van import en anderen staat op de grens van hongersnood.

De enigen die het probleem van Afrika kunnen oplossen zijn de Afrikanen zelf.

De enigen die het probleem van Afrika kunnen oplossen zijn de Afrikanen zelf. Zij alleen kunnen andere leiders kiezen, een einde maken aan corruptie, hun overheid transparant maken en een eind kunnen maken aan de Afrikaanse oorlogen. Alleen zij kunnen ervoor zorgen dat de massale “braindrain” gestopt kan worden.

Dit is wat ik enkele jaren geleden leerde tijdens een diner ter ere van de nieuwe Nigeriaanse ambassadeur in de VS waarvoor ik was uitgenodigd. In zijn speech gaf hij een reprimande aan de aanwezige Nigerianen omdat ze weigerden te helpen het land te ontwikkelen. De Nigerianen aan mijn tafel en tafels in de buurt begonnen stil te lachen.  

Wat Afrika het meeste nodig heeft kan het Westen niet geven: goede wetgeving, eigendomsrechten, minder economische beperkingen, een onafhankelijke rechtsmacht en een beperkte overheid. Het enige belangrijke wat wij kunnen doen is het slechten van onze handelsbarrieres.

Walter Williams

Dit artikel verscheen eerder op Townhall.com. Met veel dank aan JV voor de vertaling.

Gerelateerde links:
- 'Tachtig procent ontwikkelingshulp naar Zwitserse bankrekeningen'
Artikelen van Johan Norberg over globalisering en kapitalisme
- Waarom kapitalisme werkt, video
- Globaliseringslezing van Johan Norberg, audio
- Trade not aid
- Interne tariefmuren kwellen Afrika
- Globaliseringsspecial

Over de auteur

Dr. Williams is econoom en doceert aan de George Mason University.

Hij is de auteur van More Liberty Means Less Government: Our Founders Knew This Well.

Homepage Walter Williams

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl