'Grote fraude met toelages Europarlementariërs'

Door Redactie

22 februari 2008

Elsevier meldt dat de interne accountant van het Europees Parlement (EP) in een geheim rapport ernstige misstanden zou hebben geconstateerd bij de besteding van het geld dat Europarlementariërs krijgen om hun assistenten te betalen.

Per maand kan een Europarlementariër een toelage van ongeveer 15.000 euro krijgen om het loon van zijn staf te betalen. De interne accountant van het EP onderzocht 167 betalingen in 2004 en 2005 en constateerde dat een groot deel daarvan niet kon worden verantwoord.

Verduistering
Volgens een woordvoerder van het parlement onthult het rapport geen fraudegevallen. Maar de Britse liberale Europarlementariër Chris Davies, die het rapport heeft ingezien, noemt het onderzoek ‘explosief’ en denkt zelfs dat een aantal parlementsleden hiervoor een gevangenisstraf kan verwachten.

‘Volgens mij gaat het om verduistering en fraude op grote, hele grote schaal,’ zei hij tegen de BBC.

Lees verder.

Als de beschuldigingen waar zijn, is het natuurlijk een kwalijke zaak. En het is helemaal pikant dat dit bekend wordt enkele dagen nadat het Europees parlement in overgrote meerderheid de nieuwe Europese grondwet heeft aangenomen. Maar hier ligt ook het probleem: er was maar mondjesmaat berichtgeving in de media over het ondertekenen van de nieuwe grondwet, laat staan kritische berichtgeving over ofwel de inhoud ofwel de besluitvorming. Terwijl dit besluit toch echt veel grotere en veel negatievere gevolgen heeft voor mensen in Europa dan het frauderen met toelages voor assistenten. 

Zoals we onlangs op Meervrijheid schreven:
[het zijn juist de voorbeelden van zogenaamd 'goed bestuur', en niet de corruptie-of seksschandalen] die verreweg de meeste schade berokkenen: 

Continue inflatie veroorzaakt door centrale banken, tientallen vormen van belasting die meer dan de helft van het inkomen en bezit van mensen afpakken, de Europese Unie aan wie allerlei macht over wordt gedragen zonder dat de burger inspraak heeft, de Betuwelijn, de Hogesnelheidslijn, milieumaatregelen die nauwelijks of geen positief effect bereiken maar tientallen miljarden euro's kosten,  Europees landbouwbeleid dat de consument miljarden kost, dure oorlogen in Irak en Afghanistan die tienduizenden slachtoffers veroorzaken, een socialistische gezondheidszorg die jaarlijks duizenden levens kost door fouten, wachtlijsten en vooral door een gebrek aan innovatie, een verzorgingsstaat die honderdduizenden mensen permanent buitenspel zet terwijl de rest ervoor moet betalen, belabberd onderwijs, een oorlog tegen drugs die miljarden kost en duizenden mensen criminaliseert, echte criminaliteit die de afgelopen tientallen jaren bijna exponentieel toenam, enzovoorts. 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl