Red Britney Spears! Privatiseer de wegen

Door Ingezonden

12 februari 2008

De met psychische problemen kampende Britney Spears maakt graag ritjes met haar auto in Los Angeles waarbij ze constant door tientallen paparazzi achtervolgd wordt. Dit levert zowel voor haarzelf als voor de inwoners van LA gevaarlijke situaties op. De oplossing: privatiseer het wegennet!

Het stadsbestuur van Los Angeles denkt erover een verordening in te stellen die een paparazzi-vrije veiligheidszone rondom beroemdheden zou creëren waarbij de opbrengsten van de verkoop van foto's die binnen die zone worden gemaakt, in beslag genomen zouden worden.

Dit soort situaties kan alleen maar ontstaan door een gebrek aan eigendomsrechten. Wegen, parken en andere gebieden worden door de overheid voor iedereen toegankelijk gemaakt, en door dit te doen moet de overheid proberen zoveel mogelijk verschillende groepen te accomoderen, zelfs wanneer de ene groep wil dat de andere groep weg gaat. De ene groep, Britney Spears in dit geval, zal om hulp schreeuwen tegenover alle paparazzi die hun foto-en videocamera's op haar gericht hebben, terwijl de fotografen juist claimen dat ze vrij zijn om daar op openbaar terrein te zijn en foto's van eenieder te nemen. 

Het kan ook zijn dat Britney juist van alle aandacht geniet, maar dan zijn er altijd nog de andere inwoners van LA die soms levensgevaarlijke situaties op de wegen meemaken als Britney met haar paparazzi-gevolg voorbij komt scheuren en die zowel Britney als de paparazzi graag van de wegen af zouden hebben.

Je kunt je afvragen waarom paparazzi zich wel op openbare wegen vertonen, maar zich nooit in de huizen van beroemdheden verschansen. Het antwoord is simpel: omdat ze niet zijn uitgenodigd. Overal waar prive-eigendom bestaat, bepaalt de eigenaar wie wel en wie niet naar binnen mag.Maar wanneer land, wegen, parken en andere ruimtes gesocialiseerd zijn, en dus openbaar terrein zijn, zodat iedereen ongelimiteerde toegang heeft zonder dat het ze iets kost, dan kunnen we chaos verwachten - mensen zullen dan zoveel mogelijk gebruik willen maken van die ruimtes en het is bijna onvermijdelijk dat er conflicten zullen komen over gebruiksregels.

De overheid kan geen legitieme eigenaar zijn en zou dan ook niet moeten proberen eigendom te managen (of veiligheidszones proberen te creeren). De beste oplossing voor het gevaar van Britney Spears & de paparazzi is om zoveel mogelijk publiek land te privatiseren. Het is niet ondenkbaar dat in tegenstelling tot het stadsbestuur private wegeneigenaren, buurten en ontwikkelaars zelf regels zullen ontwikkelen. Ze kunnen dan legitiem bepaalde gedragingen verbieden en indringers bestraffen. Ze kunnen dan ook kiezen of ze paparazzi of misschien juist beroemdheden als Britney de toegang tot hun wegen verbieden om het zo voor de andere weggebruikers een stuk veiliger en aangenamer te maken.

Manuel Lora

Deze blogpost verscheen eerder op de Mises.org blog en werd vrij vertaald door MeerVrijheid.

Gerelateerde links:
Issues - Vervoer
Tol: Mythen en Realiteit

 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl