11 februari 2008
Maar is dit wel een gebied waar het waarschijnlijk is dat overheidsinterventie zou kunnen helpen?
Zowel de Democraten als Republikeinen lijken ervan overtuigd dat de federale overheid een “stimuleringspakket” moet samenstellen met maatregelen die een verslechtering van de economie zouden moeten tegengaan. Alleen dat zou al genoeg moeten zijn om ons eraan te herinneren dat de “the devil in the details” is; zaken die beide partijen willen, zijn vaak twee keer zo slecht als dingen die maar één partij wil. Een interventie die gesteund wordt door beide partijen is zo goed als zeker een grabbelton van inconsistente maatregelen die bij elkaar gegooid zijn om de stemmen te krijgen van mensen met tegenovergestelde ideeën over wat er zou moeten gebeuren.
Het idee van een stimuleringspakket is gebaseerd op het algemene idee dat de overheid bepaalde dingen kan doen om de economie te verbeteren. Helaas is er een enorm verschil tussen wat de overheid kan doen en datgene wat ze waarschijnlijk gaat doen.
'[Z]aken die beide [politieke] partijen willen, zijn vaak twee keer zo slecht als dingen die maar één partij wil.'Economen kennen allerlei scenario's waarin overheidsingrijpen verbeteringen kunnen opleveren, door een recessie te bestrijden, door de binnenlandse markt te reguleren, of door de internationale handel te besturen. Sommigen denken dat altijd als er sprake is van “marktfalen” er ingegrepen moet worden door de overheid.
'Het feit dat de markt niet doet wat wij zouden willen is geen reden om automatisch aan te nemen dat de overheid het beter zou kunnen doen.'
'De resultaten van overheidsinterventie in het verleden zijn een stuk minder indrukwekkend dan de retoriek eromheen.'Fundamenteler is dat markten zich met een reden aanpassen. De reden is dat mensen een prijs betalen voor hun foute inschattingen en vergissingen. Overheidsingrijpen is meestal gebaseerd op een poging om te verhinderen dat ze die prijs hoeven te betalen. Mensen die veel te ver zijn gegaan door een huis te kopen die ze zich niet konden veroorloven worden nu afgeschilderd als slachtoffers van een harteloze markt of van misleidende banken. Nog maar enkele jaren geleden verdienden mensen die roekeloos geld leenden nog geld door de pijlsnel stijgende huizenprijzen. Maar nu ze gevangen zijn in de op- en neergaande beweging die markten al eeuwen vertonen wordt de overheid geacht ze te hulp te schieten.
Thomas Sowell is de Rose and Milton Friedman Senior Fellow aan de Hoover Institution van Stanford University.
Hij schreef meerdere boeken over economie, geschiedenis, ideologische visies, en etnische vraagstukken.
Sowell schreef ook de klassieker The Vision of the Anointed: Self-Congratulation as a Basis for Social Policy waarin hij in meer detail ingaat op bovenstaande ideeen.
Homepage Thomas Sowell.