Cubanen 'kiezen' nieuw parlement

Door Redactie

21 januari 2008

Tragi-komisch bericht uit Cuba.

Teletekst meldt:

In Cuba wordt gestemd voor een nieuw parlement. Op de lijst staan exact 614 kandidaten voor 614 zetels. Fidel Castro staat er ook op en de kandidaten zijn allemaal lid van de communistische partij.

De Cubanen wordt aangeraden één groot kruis te zetten, waarmee ze in één keer alle kandidaten steunen. Het parlement kiest de staatsraad en die wijst daarna de president en vice-president aan.

Castro kan zich opnieuw tot president laten kiezen, maar het is onduidelijk of hij dat ook wil. Zo'n 18 maanden geleden droeg hij vanwege gezondheidsredenen de macht over aan zijn broer Raúl.

Pamela Hemelrijk schreef eerder over de teloorgang van Cuba:
Heer lieve Heiland, wat ziet de oude binnenstad van Havana eruit!! Zo, stel ik me voor, zou de Amsterdamse grachtengordel er nu uit zien als de kraakbeweging het indertijd, met behulp van Russische kalasjnikovs, zou hebben gewonnen van de ME en het gemeentebestuur, en alle grachtenpanden zou hebben gevorderd, ten einde deze gratis beschikbaar te stellen aan woningzoekenden.Stel u voor dat vervolgens, op last van de kraakbeweging, het krakersblad Bluf! zou zijn uitgeroepen tot nationale staatscourant, en dat alle winkels, cafés, bars, disco’s, bordelen en hotels zouden zijn opgeheven, waarna hanenkammen ook daar hun intrek zouden hebben genomen. Dat alle lichtreclames voor Coca Cola, Heineken etc. zouden zijn verboden, en vervangen door de leus ‘ME Weg Ermee’ in kolossale neonletters, of torenhoge portretten van ‘Onze Heldhaftige kameraad en martelaar Hans Koki, Gestorven In Een Politiecel Van De Kapitalistiese Bloedzuigers’, en levensgrote teksten als ‘Krakers Herstellen Ook Hier De Stad’. Dan heeft u een idee.

Dat is, welbeschouwd, precies wat er met Cuba is gebeurd: het is in 1959 in zijn geheel gekraakt door een handjevol gefipte Marxistiese politicologiestudenten, aangevoerd door één van hun lijfadvocaten. Uit sommige gekraakte herenhuizen groeien thans bomen, en wat er van de ooit zo schitterende barokke gevels over is, wordt bijeengehouden met sloophout en heel veel duct-tape. Havana is één groot kraakpand. Maar eerlijk is eerlijk; je kunt er gratis wonen. Het concept huur is door het regime afgeschaft.

Gerelateerde links:
- Patria O Muerte, Pamela Hemelrijk
- Che Guevara: 40 jaar verafgoding
- De echte Che Guevara

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl