Ook in 2008 gaat de vooruitgang door

Door Simon Rozendaal

17 januari 2008

Twee opmerkelijk optimistische verhalen [in het laatste weekend van december]. In het Volkskrant Magazine luidde columnist Bert Wagendorp 2007 uit met een stuk waarboven stond ‘Geweldig jaar’ en waarin hij aangaf dat het op tal van vlakken de goede kant opgaat in de wereld.

Een paar uur later kwam NRC Handelsblad met een interview waarin Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, vrijwel dezelfde boodschap had. Boven dit stuk prijkte de kop: vroeger was het niet beter, leve de vooruitgang. 

Er zaten zo veel overeenkomsten tussen wat beide heren zeiden en wat ik enkele maanden daarvoor heb betoogd in een boek, dat ik in eerste instantie dacht dat de heren zonder bronvermelding het een en ander van mij hadden geleend. Later corrigeerde ik mezelf: de ergernis over het aanhoudende pessimisme hangt waarschijnlijk in de lucht. 

Hartverwarmende stukken
Het waren hartverwarmende stukken, die ik iedereen kan aanraden. Grappig ook dat Bert Wagendorp juist in de Volkskrant blijk geeft aanhanger van het vooruitgangsoptimisme te zijn, waar diezelfde krant (zijn collega Martijn van Calmthout) mij enkele weken daarvoor naar aanleiding van eenzelfde opvatting nog had beschuldigd van een ‘haast perverse levenshouding’. Vind je Bert ook zo pervers, Martijn? 

En het interview met Schnabel is extra intrigerend omdat de verslaggever (Marc Leijendekker) hem benadert alsof Schnabel zegt dat water niet bij nul graden maar bij honderd graden celsius bevriest. Hij stelt zelfs de vraag: Ik vertelde mijn dochter waarover ik met u zou praten. Zij zei (met excuses voor het taalgebruik) ‘Vooruitgang? Bullshit.’  Dat geeft aan hoezeer we met zijn allen gek worden gemaakt met de onjuiste opvatting dat de wereld naar de filistijnen gaat en dat vroeger alles beter was. 

Godsgelukkig
Het tegendeel is waar. We mogen godsgelukkig zijn dat we nu leven en niet honderd, duizend, tienduizend of honderdduizend jaar geleden.  

Er zijn minder oorlogen dan vroeger, de geneesmiddelen worden steeds beter, water en lucht worden steeds schoner, extreme armoede neemt voortdurend af (zelfs in Afrika), we worden steeds slimmer, het beschavingsniveau neemt almaar toe, tennisrackets en golfclubs worden steeds beter, auto’s steeds schoner en veiliger, het weer steeds aangenamer, vliegtuigen steeds veiliger, onze leiders steeds minder dictatoriaal, onze straten steeds veiliger, onze kinderen steeds beter opgeleid, er zitten steeds meer ooievaars op de lantaarnpalen en aalscholvers in de singels en de computers worden steeds kleiner en beter. Enzovoort, enzovoort. 

Wedden dat 2008 ook weer een nog beter jaar wordt dan 2007?

Simon Rozendaal

Dit artikel verscheen eerder op Elsevier.nl

Gerelateerde links:
- Het Gaat Steeds Beter, Frank Karsten
- De Armen Worden Rijker
- Het Grote Goed Nieuws Boek
- Wedden Dat Alles Steeds Beter Gaat?, Julian Simon
- Globaliseringsspecial

Over de auteur

Simon Rozendaal is wetenschaps- journalist voor het opinietijdschrift Elsevier.

Op zijn weblog publiceert hij vaak prikkelende artikelen waarin hij o.a. de ongegronde paniekzaaierij van de milieubeweging bestrijdt.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl