Oorlog met Iran onvermijdelijk?

Door Justin Raimondo

11 januari 2008

De Iraanse 'provocatie' in de Straat van Hormuz is de eerste stap op weg naar een nieuwe 'crisis' die volledig door de Oorlogspartij [de Republikeinen] zelf werd gecreƫerd. En de rationalisatie ervoor wordt door de passieve mainstream media zomaar geslikt.

We worden geacht te geloven dat vijf minuscule speedboten de USS Hopper, de USS Port Royal en de USS Ingraham, oorlogsschepen waarvan de eerste bewapend is met raketsystemen, hebben lastig gevallen. Dat is zoiets als vijf muggen die een drietal olifanten lastig vallen. Maar dat is nog niet alles. Naast het onderscheppen van de Amerikaanse vloot, bericht CNN ook dat de speedboten expliciete bedreigingen hebben geuit. 

"In een radiobericht vertelden de Iraniërs de Amerikaanse marine: 'Ik kom recht op je af. Over enkele minuten zul je exploderen,' zo vertelden Amerikaanse militaire officials CNN."

De Iraniërsop hun beurt zeggen dat er niets ongewoons is gebeurd: ze vroegen de oorlogsschepen simpelweg om zich te identificeren, en dit was een routinezaak. 

Ik daag iedereen uit om de onderstaande video te bekijken en me eerlijk te vertellen of je iets ziet of hoort dat op een 'Iraanse provocatie' lijkt. Het is allemaal erg onduidelijk en dubieus:
 


[Hieronder vind je de Iraanse video-versie van de confrontatie. redactie]
 
In elk geval, dit is zeker een provocatie - van de kant van de Bush regering welteverstaan. Terwijl Bush naar Israël reist, het anker van het expansionistische  Amerikaanse Midden-Oostenbeleid, kan er nauwelijks twijfel bestaan dat dit allemaal een zorgvuldig geregisseerde poging is om Iran als aggressor weg te zetten - een scenario dat dubbel ironisch is wanneer je je bedenkt dat de VS twee vliegdekschepen de Golf in heeft gestuurd en 150.000 manschappen in buurland Irak heeft gestationeerd, terwijl Washington de Iraniërs van 'bemoeienis' beschuldigt.  

Amerika heeft natuurlijk het recht om zomaar andere landen binnen te vallen: maar Iran, dat een lange grens met Irak deelt en dat nauwe politieke en economische banden met de Iraki's heeft, heeft niet het recht om voor haar eigen belangen in de regio op te komen. Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen: dat is het mantra dat we continu horen wanneer de Israeliers het weer eens in hun hoofd halen eenheden de Gazastrook in te sturen of Libanon binnenvallen - maar de Iraniërs hebben zulke wederkerige rechten niet, zelfs niet op een paar mijl afstand van hun kust. 

Grappig hoe dat werkt.
 
'[W]at als Iraanse schepen in de Golf van Mexico opdoken [...] hoe zouden we daar dan over denken?'
Wat ik graag zou willen weten is het volgende: wat als Iraanse schepen in de Golf van Mexico opdoken, om wat voor reden dan ook - bijvoorbeeld het openhouden van vaarroutes voor het transport van materiaal dat belangrijk is voor Iraans 'nationale veiligheid', hoe zouden we daar dan over denken? We zouden natuurlijk willen weten wat Iraanse schepen op een paar mijl afstand van de Amerikaanse kust doen.

Zoals ik al waarschuwde ten tijde van de gevangenschap van de Britse mariniers, de aanwezigheid van Westerse oorlogsschepen maakt de kans op een confrontatie met de Iraniërs zo groot dat deze vrijwel onvermijdelijk wordt. De grenzen op zee, tussen Iran en Oman bijvoorbeeld, zijn vaag: het is niet onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse schepen om welke reden dan ook van koers waren geraakt en dat de Iraniërs daarop reageerden - of vica versa. In elk geval, dit voortdurende kat-en-muisspel maakt de kans op een totale oorlog erg groot.

De commandant van een van de Amerikaanse oorlogsschepen heeft gezegd dat ze slechts 'een hartslag' verwijderd waren van het schieten op hun Iraanse plaaggeesten, en dat zegt genoeg over de kansen dat een gewapend conflict kan uitbreken - we zijn slechts een enkel incident verwijderd van een oorlog met Teheran, en er zijn zat aanwijzingen dat de Bush regering haar militaire, politieke en diplomatieke manschappen aan het voorbereiden is om Iran aan te vallen, nog voordat Bush president af is.  

Justin Raimondo

Dit fragment uit een artikel dat eerder verscheen op AntiWar.com, waarvan de auteur Justin  Raimondo hoofdredacteur is, werd door Koen Swinkels vertaald. 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl