'Blair verdient fortuin met lezingen'

Door Redactie

18 december 2007

Vaak wordt gedacht dat politici een soort offer brengen door in de politiek en niet in het bedrijfsleven te werken. Een (minister-)president bijvoorbeeld verdient fors minder dan de ceo van een beursgenoteerd bedrijf. Maar schijn bedriegt.

Politici kunnen elkaar bijvoorbeeld gedurende hun loopbaan vrijwel ongemoeid allemaal mooie baantjes toespelen in de publieke of semi-publieke sector, zonder dat ze een echt risico lopen op de resultaten van hun werk afgerekend te worden, zoals in de vrije markt gebeurt. 

Daarnaast heeft het beroep van politicus de aardige secundaire arbeidsvoorwaarde dat je miljoenen mensen kunt vertellen wat ze wel en niet mogen doen. En als ze niet gehoorzamen, kun je de politie op ze af sturen. Deze enorme macht is natuurlijk een uiterst aanlokkelijk perspectief en ontbreekt volledig in het bedrijfsleven waar de klant koning in plaats van onderdaan is.

Maar naast deze voordelen is het ook zo dat na hun politieke loopbaan oud-politici wel degelijk flink kunnen gaan cashen. Oud-vakbondsman Wim Kok grossiert tegenwoordig bijvoorbeeld in commissariaten. En oud-premier Blair, zo berichtte De Telegraaf, verdient veel geld met zijn publieke optredens:

LONDEN - De Britse oud-premier Tony Blair verdient ongeveer een miljoen euro per maand met het geven van lezingen. Blair houdt gemiddeld vijf lezingen per maand voor 140.000 tot 280.000 euro per stuk, zo meldden bronnen rondom de voormalige Britse leider zondag in het dagblad The Sunday Times.

Het duurste kaartje om Blair te mogen zien kost 1700 euro. Daarvoor kun je een van zijn lezingen bijwonen en mag je met hem op de foto. Afgelopen maand constateerden Britse media dat Blair 340.000 euro ontving voor een discours van 20 minuten in China.

Volgens experts zou Blair momenteel zelfs meer aantrekkingskracht hebben dan Bill Clinton, die afgelopen vier jaar 21 miljoen euro bij elkaar wist te sprokkelen met speechen.

Tony Blair is medeverantwoordelijk  voor een oorlog die honderdduizenden levens heeft gekost, miljoenen mensen op de vlucht heeft doen slaan, miljoenen families onvoorstelbaar leed heeft bezorgd, en honderden miljarden euro's heeft gekost. Er zijn mensen voor minder aangeklaagd, zou je zeggen. 

Maar in plaats van een rechtszaak waarin Blair voor oorlogsmisdaden wordt berecht, loopt hij vrij rond en verdient hij miljoenen euros per jaar met het geven van lezingen over zijn wandaden. Daar komen toch echt alleen politici mee weg.

Koen Swinkels

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl