De vermeende kernwapens van Iran

Door Ron Paul

12 december 2007

Het nieuwste rapport van de National Intelligence Estimate werd begroet met een mengeling van opluchting en grote zorg.

Zoals ik al die tijd al zei, vormt Iran inderdaad geen kwantificeerbare onmiddelijke dreiging voor Amerika of haar eigen buurlanden. Het is echter met grote zorg dat we zien hoe de Amerikaanse regering gewoon doorgaat met haar oorlogsretoriek alsof er niets veranderd is. 

En vanuit het perspectief van de regering is er inderdaad niets veranderd, aangezien ze dit rapport al enige tijd in handen hadden. Pas deze week werd het openbaar gemaakt. Ze willen nu feitelijk beide kanten op. Aan de ene kant proberen ze het rapport in diskrediet te brengen, dit ondanks het feit dat het een van de meest volledige 'intelligence' rapporten over dit onderwerp is, met meer dan 1.000 bronnen die genoemd worden. Maar aan de andere kant, als het in diskrediet brengen niet lukt, claimen ze dat het moment waarop Iran stopte met haar wapenprogramma, net wanneer Amerika Irak aanviel, betekent dat de Amerikaanse druk heeft gewerkt, en dat ze nu dus met een volgende ronde van nog zwaardere sancties moeten komen. Rusland en China geloven hier niets van, en dus is Amerika  weer een eenzame speler op het wereldtoneel.

De waarheid is dat Iran het onmogelijke gevraagd wordt door bewijs van ze te eisen dat ze geen wapensprogramma hebben. Ze worden verondersteld schuldig te zijn totdat ze bewijzen dat ze onschuldig zijn, simpelweg omdat er geen enkel bewijs is om ze zelf aan te klagen. Er is nog steeds geen enkel bewijs dat Iran, dat het Nuclear Non-Proliferation Treaty ondertekend heeft, de condities in dit verdrag overtreden heeft - en die condities stellen duidelijk dat Iran de capaciteiten voor nucleaire energie voor vreedzame niet-militaire doeleinden mag ontwikkelen. De VS kan dan niet uniltateraal de condities van het verdrag veranderen, en het is niet fair en ondiplomatiek om sancties in te stellen als daar geen legitieme reden voor is.

We hoeven ons niet te bemoeien met de interne affaires van andere landen en oorlog te voeren als eerlijke handel, vriendschap, en diplomatie de werkelijke paden tot vrede zijn.
Worden we geacht te denken dat Iran niet opgemerkt heeft dat er met twee maten wordt gemeten als het gaat om landen die zogenaamd een nucleaire dreiging vormen? Als ze opgelet hebben, en ik neem aan dat dit zo is, dan zouden ze gezien hebben dat landen die een nucleair wapen hebben met rust gelaten worden, of mogelijk zelfs een subsidie krijgen, maar dat landen zonder zo'n wapen door ons bedreigd worden. Waarom zouden ze dan geen nucleair programma willen starten als dat ons huidige buitenlandse beleid is? Maar zelfs dan blijft er het feit dat er geen enkele aanwijzing is dat Iran een nucleair programma heeft of op korte termijn kan ontwikkelen ook als ze direct het oude wapenprogramma weer zouden oppakken.

Ons slecht doordachte buitenlands beleid heeft onze economie al tot op het randje van een faillisement gebracht met een oorlog die was gebaseerd op slechte informatie. Het is ondenkbaar dat ondanks ook maar enig bewijs voor een dreiging, sommigen nog steeds doorgaan met het propaganderen van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten terwijl het enige wat we zouden moeten doen is terugkomen: terugkomen uit Irak, uit Zuid-Korea, uit Duitsland, en in plaats daarvan ons enkel richten op het verdedigen van ons eigen land. We hoeven ons niet te bemoeien met de interne affaires van andere landen en oorlog te voeren als eerlijke handel, vriendschap, en diplomatie de werkelijke paden tot vrede zijn.

Ron Paul

Dit artikel verscheen eerder op Lewrockwell.com. Ron Paul is lid van het Amerikaanse Congres namens de Republikeinse Partij. In 2008 neemt hij deel aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zijn sterk libertarisch-georiënteerde campagne die zich o.a. richt op het stoppen van de oorlog in Irak, het afschaffen van de Federal Reserve en de inkomstenbelasting, is tot ongenoegen van de Republikeinse Partij zelf nu al een onverwacht groot succes. Zie www.ronpaul2008.com.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl