'ICT-bedrijven verdienen goud aan overheid'

Door Redactie

29 november 2007

Milton Friedman sprak al over de 4 manieren waarop je geld kan uitgeven. Als je je eigen geld uitgeeft aan jezelf zul je zorgvuldige keuzes maken zodat je het product krijgt wat je wilt tegen een redelijke prijs. Maar als je andermans geld aan anderen uitgeeft, kun je verkwistend te werk gaan en maakt het niet uit of het product dat je koopt voldoet. De overheid besteedt continu andermans geld aan anderen en de resultaten zijn dan ook weinig verrassend.

GeenStijl bericht:

Vandaag presenteert de Algemene Rekenkamer een eerste rapport over de ICT-uitgaven van de overheid. Even wat cijfertjes: bij de overheid lopen momenteel 73 grote automatiseringsprojecten en daarmee is 4,2 miljard euro gemoeid. Ja, dat zijn een hoop centjes waar je heel wat mondjes mee kunt voeden. Volgens Guusje ter Dorst valt het echter allemaal wel mee, maar informatica hoogleraar Chris Verhoef deelt die mening niet. "De 73 overheidsprojecten kosten gemiddeld 57 miljoen. Ik heb 6000 gróte projecten bij het bedrijfsleven onderzocht en die kosten gemiddeld drie ton. Het duurste project kost daar dertig miljoen, het duurste bij de overheid bijna 300 miljoen. Dat lijkt dus niet erg marktconform." Dat u het even weet, wanneer die blauwe envelop weer op de deurmat valt.

Het gemiddelde grote IT-project van de overheid kost dus 190 (!) keer zo veel als het gemiddelde grote IT-project binnen het bedrijfsleven. Het verspilde geld hadden mensen zelf kunnen besteden aan onderwijs voor hun kinderen, gezondheidszorg, vakanties, het opknappen van hun huis, aan liefdadigheid of wat dan ook, als de overheid het niet van ze had afgepakt. 

In dit artikel van Milton en Rose Friedman kunt u  nog eens lezen wat de oorzaken van de verkwistende overheid zijn.  

 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl