Hoe staat het er voor met Georgië?

Door Redactie

30 oktober 2007

in 2005 berichtte MeerVrijheid.nl enthousiast over de verregaande liberalisering van de economie in voormalig Sovjetrepubliek Georgië. Wat hebben de liberaliseringen het land opgeleverd?

Stel je een land voor waar je voor 100 dollar 1000 vierkante meter landbouwgrond kunt kopen, een land waar de regering het overgrote deel van haar bezit zoals vliegvelden en de energiesector wil verkopen, een land waar er geen belasting op kapitaal is, en de inkomstenbelasting slechts 12 procent bedraagt, een land waarin de minister van Economische Zaken als ultieme doel heeft zijn eigen ministerie op te heffen, een land dat precies tussen twee belangrijke continenten ligt, en bovenal een land waar je zo maar burger van kunt worden. Dat land is er en het heet Georgië: vijf miljoen inwoners, net zo groot als Ierland, gelegen aan de Zwarte Zee, met een prachtige hoofdstad, mooie badplaatsen en een aangenaam klimaat.

Wikipedia meldt nu in 2007 over Georgië:
In 2006 groeide het Bruto Nationaal Product van Georgië met 8,8 procent en het is daarmee één van de snelst groeiende economieën van Oost-Europa. De World Bank noemde Georgië 'de nummer één economische hervormer ter wereld' omdat het in één jaar op de ranglijst van landen waar het het gemakkelijkst zaken doen is, van de 112e naar de 18e plaats steeg.  
Georgië lijkt dus vooralsnog de kant van landen als Estland in te gaan wat fantastisch nieuws is voor haar bewoners, en wat wederom het bewijs levert: Meer vrijheid werkt! Zoals we al vaststelden in 2005 blijven er nog wel fiks wat beren op de weg.
De grootste dreiging die de minister voor de toekomst van Georgië ziet zijn de separatistische regio's, en de macht van de Russische staat. Als je goed luistert, is het duidelijk dat op het voorstel van Rogers en Faber om die regio's zich dan maar af te laten scheiden, Bendukidze als persoon positief reageert, maar stelt dat dit voor zijn land niet mogelijk is.

Het centrum van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

In al hun enthousiasme zien Rogers en Faber voor Georgië dan ook als grootste dreiging de mogelijkheid dat het huidige regime niet aan de macht kan blijven. Bendukidze stelt dat de regering vooralsnog op veel steun onder de bevolking kan rekenen, maar dat sommige maatregelen zoals het ontslaan van verkeersagenten duidelijk voor die agenten en hun omgeving betekent dat ze wat minder positief staan tegenover de regering. Omdat er een heel staatsapparaat ontmanteld moet worden zal er ongetwijfeld nog fiks wat tegenstand komen.
Gerelateerde links:
- Georgië: een libertarische droom?
- Meest kapitalistische politicus ooit?
- Tegenlicht uitzending over de liberaliseringen in Georgië

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl