Europees verdrag: leiders juichen weer te vroeg

Door Syp Wynia

22 oktober 2007

Triomfantelijk klopten de Europese regeringsleiders elkaar op de schouders toen ze het [donderdagnacht] eindelijk eens werden over een Europees hervormingsverdrag.

Maar mogelijk juichen ze te vroeg - net als indertijd bij de Europese Grondwet.

Er was een en al opluchting en euforie vanmorgen vroeg in de Portugese hoofdstad. De Europese premiers en presidenten waren het eens over het verdrag van Lissabon, dat de afgestemde Europese Grondwet moet vervangen.

Dat verdrag heeft dezelfde inhoud als de Grondwet, maar is ontdaan van de symbolische franje, zoals de Europese vlag en het Europese volkslied. En het heet geen Grondwet meer.

Helemaal zonder betekenis is dat niet, omdat de megalomane pretenties ook wat zijn gedimd. Maar de kern van de Grondwet is intact gebleven, en die bestaat uit twee punten.

Ten eerste wordt een groot pakket bevoegdheden van de lidstaten overgeheveld naar Brussel en Straatsburg. Vooral kleinere landen als Nederland zullen in de praktijk nauwelijks nog mogelijkheden hebben om te voorkomen dat ze Europese wetten opgelegd krijgen.
Minstens zo belangrijk: De Europese premiers en presidenten kunnen samen besluiten nog meer bevoegdheden over te dragen aan Europa. Daar komt dan niet eens een nieuw verdrag aan te pas.

In die zin is het verdrag van Lissabon het verdrag dat alle volgende verdragen overbodig maakt. Europa kan zijn eigen macht vestigen, zonder dat de Tweede Kamer er nog iets over te zeggen heeft.

Maar niets is nog zeker. Net als bij de Grondwet, die ook een gelopen race leek. Als iemand zich daarvan bewust is, is het de Ierse premier Bertie Ahern.

In zijn land wordt in ieder geval een referendum gehouden over het verdrag, en hij waarschuwde zijn collega's gisteren er niet zomaar op te rekenen dat dit verdrag een meerderheid krijgt.

De Ieren wezen eerder een Europees verdrag af. En als de Ieren 'nee' zeggen, is het hek van de dam. Ook andere landen kunnen een referendum krijgen en 'nee' zeggen. De juichers van Lissabon juichen misschien te vroeg. 

Dit artikel verscheen eerder op Elsevier.nl.Gerelateerde artikelen:
- Op de Vrijspreker staat onder het mom van 'Europees Bedrog' een serie van citaten van invloedrijke Europeanen die stellen dat het nieuwe verdrag nauwelijks afwijkt van het eerder door Frankrijk en Nederland verworpen verdrag

Over de auteur

Syp Wynia is columnist en redacteur van het opinietijdschrift Elsevier.

Syp Wynia heeft geruime tijd als journalist gewerkt voor de politieke redactie van het Parool en is later werkzaam geweest in Brussel. Deze ervaringen hebben hem veel kennis verschaft over zowel de nationale als internationale politiek. De opgedane kennis komt uitstekend van pas bij zijn huidige werk bij Elsevier, waar hij in zijn columns het beleid van de overheid aan een zeer kritische blik onderwerpt. In 2004 sprak hij over Europa op het politiek café van MeerVrijheid. Wynia is niet verbonden aan de Stichting MeerVrijheid.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl