'Groene Gestapo voert actie tegen soja'

Door Simon Rozendaal

23 september 2007

Simon Rozendaal schrijft op zijn blog: 'Van de Groene Gestapo mag soja niet meer, want daardoor verdwijnt het tropisch regenwoud. En dus heeft Greenpeace een lijst (pdf) van 720 producten bekend gemaakt waarin ofwel soja ofwel palmolie (mag ook niet) is verwerkt.'

Lijstje
U mag eigenlijk geen Intensive Rescue van Unilever meer op uw handen smeren want dan kleeft daar bloed, van onder meer berggorilla’s, aan. U mag geen Bolognese chips eten want daarmee verdrijft u de Yamomano-indianen uit hun natuurlijke habitat. U mag niet aan een reep Milka hele hazelnoten chocola knabbelen want daarmee decimeert u de Amazone. En zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan.

Greenpeace zegt er schijnheilig bij dat de lijst niet bedoeld is als consumentenadvies. Ja, dank je de koekoek.

Niet vastgesteld
Nog mooier is dat er bij wordt gemeld dat niet kon worden vastgesteld of deze producten werkelijk een bijdrage leveren aan de ontbossing. Dat is ronduit schandalig. Zullen we op deze website eens een lijst produceren van alle Greenpeace-medewerkers die hun vrouw (of man) slaan? Dan zetten we er in kleine lettertjes onder dat het niet helemaal zeker is of ze hun vrouw (of man) wel slaan. Lachen!

Er zijn nog wel meer kanttekeningen te maken bij de antisojagekte die de groene gelederen momenteel in zijn greep heeft.

1. Vleesvervanger
In de jaren zeventig werden we door de ouders van de jongens en meisjes die nu Greenpeace bevolken, opgeroepen om vooral toch soja te eten. Dat was in de vorm van tofu en zo een uitstekende vleesvervanger en vlees was verschrikkelijk. Ik heb ooit nog via De Kleine Aarde een kookboek aangeschaft, Diet for a small planet van Frances Moor Lappé, dat werkelijk van voor naar achteren vol stond met recepten op basis van sojabonen.

2. Groene stroom
Idem voor de acties tegen palmolie. We moesten toch met zijn allen aan de groene stroom? Tja, dat er in de centrales waar ze groene stroom maken palmolie wordt verstookt, is er toen niet bij verteld.

3. Harde bewijzen
De claim is dat het tropisch regenwoud verdwijnt omdat het plaats maakt voor landbouw en dan in het bijzonder soja, dat gevoerd wordt aan onze koeien (vlees mag nog steeds niet – tenminste één punt waarin de Groene Gestapo consequent is) en in onze handcrèmes en hazelnootrepen verdwijnt. Maar is dat echt zo? Hoe hard zijn die bewijzen en hoe verhoudt de soja-dreiging zich ten opzichte van de opmars van suikerriet, die nodig is voor de groene bioalcohol? Bij mijn weten is dat nog nooit goed uitgezocht door een onafhankelijke instantie.

4. Supermarkten
In het verlengde van het voorgaande is het wel heel makkelijk dat Greenpeace zich richt op de supermarkten in Nederland. Want dat is natuurlijk de bedoeling van de actie, dat die nadat ze eerder al de batterij-eitjes onder dwang hebben verwijderd, nu de sojahoudende producten uit hun schappen halen (niet makkelijk, want dan blijven er alleen Bintjes over – oh nee, die gebruiken weer te veel pesticiden). Waarom niet een actie tegen ‘groene’ bioalcohol uit Brazilië?

5. Productiviteitsverhoging
Als het waar is dat tropisch regenwoud verdwijnt ten behoeve van de landbouw dan moet Greenpeace pleiten voor een productiviteitsverhoging in de landbouw, want dan kun je op een en dezelfde hectare meer opbrengst realiseren. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met kunstmest (mag niet van Greenpeace) en genetische manipulatie (mag niet van Greenpeace).

We leven in een vrij land en van mij mag Greenpeace de meest idiote acties verzinnen. Werkelijk bij de konijnen af is dat die club zoveel aandacht krijgt (de actie kwam nota bene in het NOS-journaal!) en dat er nog steeds zoveel Nederlanders zijn die jaarlijks contributie overmaken aan Greenpeace.

Het is al lang geen Sjors en de Rebellenclub meer, het is de Groene Gestapo.

Over de auteur

Simon Rozendaal is wetenschaps- journalist voor het opinietijdschrift Elsevier.

Op zijn weblog publiceert hij vaak prikkelende artikelen waarin hij o.a. de ongegronde paniekzaaierij van de milieubeweging bestrijdt.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl