1 mei 2004
Dat de meeste Europeanen niet zo warm lopen voor deze ambitie van Eurocraten mag de pret niet drukken. Europa moet! volgens menig politicus. Dat Europeanen flauwtjes gapen bij het aanhoren van de Europese gedachte ligt volgens hen niet aan het idee van Europese centralisatie maar aan de voorlichting, dáár schort het aan.
Als er al in een land al een referendum werd gehouden aangaande toetreding, de euro of andere grote beslissingen dan werd er van overheidswege veel geld gepompt in propaganda. Als dat niet de gewenste uitwerking had dan lag dat uiteraard aan een verkeerd begrip van burgers en de onvolledige staatsvoorlichting en probeerde men het nog een keer (zie Ierland). Zo'n referendum is eigenlijk weinig anders dan de vraag: Wilt u nu Ja of later pas? Een Nee is slechts een tijdelijk Nee en een Ja blijft Ja. Gewoon blijven vragen, wel even de juiste momenten afwachten en uiteindelijk krijg je een positief antwoord.
In Nederland gaat men door om de lauwe gevoelens voor Europa (Nederland is overigens zo'n beetje het meest Eurofiele land) op te warmen. De naam van een recentelijk gelanceerde campagne luidt "Europa, best belangrijk" en die slogan werd al meteen neergeschoten door critici als buitengewoon zwak en ondergravend.
Gisteren was het dan Koninginnedag en plaatsten de reclamemakers een werkelijk wervende advertentie in de krant.
Frank Karsten is oprichter van de Stichting Meervrijheid en hoofdredacteur van de bijbehorende website.
Samen met Karel Beckman schreef hij De Democratie Voorbij, een boek dat inmiddels in 20 talen beschikbaar is.
In 2018 publiceerde hij De DiscriminatieMythe, waarin hij een kritische visie op het gelijkheidsdenken uiteenzet.