'Lelijkerd verdient minder'

Door Redactie

13 augustus 2007

De Telegraaf brengt vandaag een schokkend bericht: 'Hard werken om meer geld in het laatje te krijgen, helpt niet altijd. Je hebt er meer aan er fysiek goed uit te zien. Een knap uiterlijk kan al 15 procent meer salaris schelen.'

Dat aantrekkelijke mannen en vrouwen populairder en succesvoller zijn dan minder mooie mensen, was al bekend. Maar ze verdienen ook nog eens meer. Tussen de lelijkste en de mooiste werknemer zit een salarisverschil van maar liefst 15 procent, wijst Amerikaans onderzoek uit.

De veronderstelling dat mooie mensen meer behulpzaam en meewerkend zouden zijn, is in feite nergens op gebaseerd volgens het onderzoek, gepubliceerd in de Amerikaanse Journal of Economic Psychology. De knappe mensen die zijn betrokken in het onderzoek, presteren gemiddeld niet beter of slechter dan anderen. Volgens onderzoekers gaat het eerder om de verwachtingen van anderen over hoe die knappe mensen zich zullen gedragen.

'Een knap uiterlijk kan al 15 procent meer salaris schelen'

Het onderzoek richtte zich op drie groepen: knap, gemiddeld en lelijk. Onderzoekers letten op de manier waarop ze zich gedroegen, naar hoe er op hen werd gereageerd en naar hun salaris. Van de eerste groep vond men er 38 procent behulpzaam uitzien, tegen 18 procent bij de 'gemiddelden' en 5 procent in de laatste groep.

Maar er is ook goed nieuws voor iedereen die door de natuur minder goed bedeeld is. Mooie mensen die niet aan de verwachtingen voldoen of die zich niet echt inzetten, krijgen het uiteindelijk extra hard te verduren bij collega' s. Dan ontstaat er juist veel sympathie voor de 'lelijkerds', en gaan zij er alsnog met de salarisstijging vandoor.

Het is de hoogste tijd voor de overheid om in te grijpen om deze schandalige discriminatie te stoppen. Bart Croughs schreef er eerder over: 

[E]r bestaat een groep gediscrimineerden die tot nog toe door de overheid schandelijk over het hoofd is gezien: de lelijken. Discriminatie van lelijken is ook in ons land aan de orde van de dag. Het begint al op school: lelijke kinderen worden gepest, ze horen er niet bij, ze kunnen geen vriendjes krijgen -kortom, ze leven in een hel. Ze worden uitgescholden voor vuurtoren, Dik Trom, bril, schele, en ga zo maar door; de meester zal niet ingrijpen. Alleen wanneer een zwart kindje wordt uitgescholden voor poepvlek grijpt de meester hard in. Ongetwijfeld gebeurt dit met de beste bedoelingen, maar het zal het gevoel van de lelijke dat hij wordt gediscrimineerd en uitgestoten alleen maar versterken.

Op latere leeftijd ontdekken de lelijken dat ze op seksueel gebied schaamteloos worden gediscrimineerd. Zelden zie je een mooie man met een lelijke vrouw lopen; andersom komt wat vaker voor, maar meestal blijkt dat de lelijke man dan voor compensatie heeft gezorgd in de vorm van geld, een mooie positie, of een boeiende persoonlijkheid. De lelijke man die geen compensatie kan bieden, zal zich doorgaans tot de hoeren moeten wenden als hij het genot wil smaken een mooie vrouw te omhelzen.

Wat cijfers op school en kans op een baan betreft: uit onderzoek blijkt dat discriminatie ook op deze gebieden welig tiert. Docenten en personeelschefs blijken boordevol vooroordelen te zitten. Desondanks zal de lelijke nooit een personeelsadvertentie van de overheid zien staan waarin hij met nadruk wordt verzocht te reageren, of waarin wordt verzekerd dat bij voldoende geschiktheid de voorkeur aan de lelijkste sollicitant wordt gegeven.

Kortom, er is hier sprake van een groot onrecht, waar veel te weinig aandacht voor is. Misschien een idee voor Freek de Jonge en Jack Spijkerman om eens een actiegroep op poten te zetten?

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl