'Europese Centrale Bank pompt 95 miljard euro in de financiële markten'

Door Redactie

9 augustus 2007

Hoewel vrijwel iedereen denkt dat hebberige winkeliers, vakbonden die te veel loon vragen, enzovoorts, de oorzaak zijn van inflatie (geldontwaarding), zijn het in feite de centrale banken zoals de Fed en de ECB die door het bijdrukken van geld ervoor zorgen dat het geld van alle andere mensen steeds minder waard wordt. Hoe en waarom en wanneer deze centrale banken dit doen, daar hoor je in de pers vrijwel niets over. Maar vandaag staat er een interessant bericht op Teletekst.

 'De Europese Centrale Bank heeft 95 miljard euro in de financiële markten gepompt. Volgens de ECB hebben 49 banken het geld opgenomen.

Het geld is bedoeld om de banken te helpen met de kredietverlening. Banken geven minder makkelijk leningen door de crisis op de hypotheekmarkt in de VS. De ingreep van de ECB moet rust brengen, maar lijkt ook een aanwijzing dat de financiële problemen aanzienlijk zijn.

De beurzen zijn door de problemen in de VS al weken nerveus. In Amsterdam stond de AEX halverwege de middag ruim drie procent lager. Later krabbelde de index weer iets omhoog.
 '

De Europese Centrale Bank schept dus uit het niets opeens 95 miljard euro zodat gewone banken meer geld hebben om leningen te verstrekken. Normaliter moet je eerst geld hebben (door het te verdienen of door het te krijgen) om dit uit te kunnen lenen. Maar dit geldt niet voor banken die gesteund worden door centrale banken die de macht hebben om zelf geld te scheppen zonder daar iets van waarde voor tegenover te stellen. Dit heeft tenminste twee schadelijke gevolgen:

[1] Het geld van u en mij wordt minder waard doordat er meer geld in omloop komt. Zie bijvoorbeeld dit filmpje of dit artikel voor een nadere uitleg hierover :

 Inflatie is een dus waardevermindering van het geld, veroorzaakt door een vergrootte hoeveelheid geld in omloop ten opzichte van het aantal goederen en diensten. En dit is een beetje vreemd aangezien het aantal goederen en diensten alleen maar groter wordt. Constant is er een vergroting van productie, en constant komen er meer diensten, worden er meer diensten verleend en worden er meer grondstoffen uit de natuur gewonnen. Dus als er niet meer geld in omloop gebracht zou worden, zou je geld steeds meer waard worden, immers, voor eenzelfde hoeveelheid geld kun je meer goederen en diensten aanschaffen.

[2] Inflatie zorgt voor economische booms and busts. De Centrale Bank kan geld scheppen zoveel ze wil en het zo tijdelijk doen lijken alsof het heel goed gaat met de economie (boom), maar vroeg of laat zal de wal het schip keren en zal zo'n zeepbel doorgeprikt worden (bust): 

'Recessies zijn niet inherent aan het kapitalisme, maar worden veroorzaakt door het veranderlijke geldhoeveelheidbeleid van centrale banken. Nadat een centrale bank door te veel geld bij te drukken de inflatie (de geldontwaarding) uit de hand heeft laten lopen, stapt zij vaak te hard op de monetaire rem. Keer op keer leidt een abrupte vermindering van de geldcreatie tot een recessie.' Lees hier verder.

In het huidige Zimbabwe en in het Duitsland van de jaren '20 zag je mensen met kruiwagens vol met geld hun boodschappen doen omdat het geld vrijwel niets meer waard was. In zulke extreme gevallen weet men meestal wel dat dit niet komt door hebberige winkeliers, vakbonden of oliesheiks of wat dan ook, maar doordat de regeringen de geldpers op volle toeren laten draaien. Het is daarom vreemd dat bij een gematigder vorm van inflatie zoals wij die nu al decennia lang meemaken diezelfde geldpers er volgens politici en journalisten en bankiers niet toe meer lijkt te doen. Een bericht zoals vandaag op Teletekst herinnert ons eraan dat de situatie bij ons niet fundamenteel anders is.  

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl