Meningsvrijheid

Door Bart Croughs

23 mei 2002

De reactie van Nederlandse politici op de moord op Fortuyn is opmerkelijk.

Waar zou de dader het idee vandaan hebben dat het acceptabel is om woorden met geweld te bestrijden? Als we ze mogen geloven, in ieder geval niet van onze politici: "Het gaat erom dat de strijd wordt gevoerd met woorden. Daar past geen geweld bij", aldus Rosenmöller. "In een democratie is er geen enkele ruimte voor iets anders dan het vrije woord. Dat was ook de overtuiging van Fortuyn", aldus Melkert. Andere politici lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Het Nederlandse politieke establishment als voorvechter van het vrije woord! Het meest verbazende is dat ze er zelf in lijken te geloven. Toch is het onwaarschijnlijk dat ze er niet van op de hoogte zijn dat er in Nederland wetten zijn waarmee opinies tot misdrijf worden verklaard; dat ze er niet van op de hoogte zijn dat bijvoorbeeld Janmaat tot een gevangenisstraf is veroordeeld wegens het uiten van meningen als ‘vol is vol’ - een mening die ook door Fortuyn werd verkondigd; dat ze er niet van op de hoogte zijn dat elk verbod uiteindelijk berust op de bereidheid van de overheid om geweld te gebruiken jegens de overtreders van het verbod (wetsovertreders gaan nu eenmaal niet uit vrije wil de gevangenis in; de enige manier om ze ervan te overtuigen toch te gaan, is de bereidheid van de overheid om ze met geweld tegemoet te treden).

Hoe dan de uitlatingen van de politici te verklaren? Het is mogelijk dat we met een stel hypocriete leugenaars te maken hebben. Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid dat onze politici na de moord op Fortuyn ineens voorvechters van de vrijheid van meningsuiting zijn geworden, en werkelijk van plan zijn de wetsartikelen waarmee ze hun politieke tegenstanders in het verleden de mond hebben gesnoerd, te schrappen zodra er een nieuwe regering is gevormd. Maar zoals ze in Amerika in zo'n geval plegen te zeggen: "don't hold your breath".

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl